Кам’янський сільський голова Юрій Волощук — один (є така думка!) з унікальних ветеранів місцевого самоврядування Хмельниччини. Його стаж головування вже нараховує вісімнадцять років! Довіра людей виросла не на пустому місці. За ці роки Юрій Володимирович неабияк розкрив свій організаторський хист. Спираючись на думку громади, він сміливо впроваджував в життя низку корисних проектів, які невпинно покращували добробут односельчан.
Одну із одвічних вітчизняних проблем — «дороги» — голова успішно розв’язує. Із року в рік у приміському селі все більше з’являється добротних шляхів. На сьогодні заасфальтовано їх понад 90 відсотків. Лише торік на це використано 2,5 мільйона гривень, а нині заплановано 1,32 мільйона гривень.
Цьогоріч сільський голова вже облаштував чотири щебеневих дороги на околиці села — в районі, де інтенсивно виростають новозбудовані оселі. Невдовзі буде прокладено новісінький пів- кілометровий тротуар до воріт школи.
Кам’янку газифіковано, прокладено водогін. За рахунок коштів сільської ради здійснюється вивіз сміття КП «Спецкомунтранс» (у 2016 році на ці потреби заплановано витратити 60 тисяч гривень). Після реконструкції електромережі (одних лишень ліхтарів встановлено 300), щовечора вулиці села освітлюються, як у місті.

На території села облаштовано масив «Молодіжний» (встановлено трансформатор, побудовано газогін та водогін). Надано для будівництва молодим сім’ям 156 ділянок, учасникам АТО — 14.
Розширено телефонну мережу до 320 абонентів, прокладено оптово-волоконну лінію зв’язку, встановлено цифрову АТС та проведено Інтернет-мережу від двох провайдерів.
Кам’янка сформувала сучасний адміністративний центр з пам’ятником Тарасові Шевченку. Дивлячись на сучасну європейську двоповерхову будівлю сільської ради, важко у ній упізнати колишнє непоказне одноповерхове приміщення. Окрім сільської ради, тут розмістилися ще й клуб, де відкрито тренажерний зал із силовими та кардіотренажерами, та бібліотека. Всі приміщення оснащено сучасними меблями та оргтехнікою.
 На другому поверсі розміщується сільський архів, кабінет дільничного міліціонера, зала засідань. За дев’ять місяців будівництва тут було витрачено 2,1 мільйона гривень, які надійшли від продажу земляної ділянки під будівництво фірмі «Нібулон».
Особлива гордість Юрія Волощука — амбулаторія сімейної медицини європейського зразка з трьома квартирами для лікарів.
— Наш заклад обслуговує понад дві тисячі жителів села, — розповідає завідувачка амбулаторії Наталія Нікітіна. — Послуги односельчанам надають сім медичних працівників. Діє денний стаціонар, кабінети огляду дитини та онкоогляду жінок, а також масажний кабінет. Якість медичних послуг забезпечує сучасне обладнання для електрофорезу, електрокардіограф, небулайзер (пристрій для проведення інгаляцій, який використовується для надмалого розпилення лікарської речовини). Невдовзі може запрацювати стоматологічний кабінет та власна лабораторія. Можливе і придбання автомобіля.
Вже шостий рік у селі Кам’янка амбулаторія працює на засадах сімейної медицини. Відтак відстежується здоров’я кожного — «від малого до старого». Повноцінний догляд мають малюки до року. Людей старшого віку приймають постійно в міру потреби або відвідують вдома.
— Ідея заснування такої амбулаторії повністю виправдала себе, оскільки дійсно наблизила медичну допомогу до населення, — стверджує Юрій Волощук.
Як не дивно, але у своїх правах амбулаторія прирівняна до усіх 86 фельдшерсько-акушерських пунктів, які діють у Кам’янець-Подільському районі. Це почасти гальмує саморозвиток цього закладу, бо він повинен діяти у чітко визначених рамках централізованої медицини. Самоспроможна Кам’янська сільська рада не може фінансувати назрілі медичні новації із власного бюджету.
До талантів очільника громади варто зарахувати уміння налагодити стосунки з платниками податків, які збагачують скарбничку сільради. Завдяки цьому на території села з’явився підрозділ потужної агропромислової фірми «Нібулон», яка викупила земельну ділянку за максимальною ціною.
Впевнено розвивається агрофірма «Деметра» Анатолія Сторожука, яка налагодила виробництво «від поля — до столу». А розпочати засновнику фірми довелося із занедбаного телятника. Згодом з’явилися машинно-тракторний парк, механізовані свиноферма, корівник, свій елеватор. М’ясні вироби та молочна продукція високої якості вже багато років реалізовуються для населення міста і села.
Солідні надходження отримує громада у вигляді податків від ДТГО «Південно-західна залізниця», ПП «Квін-Майстер», ТзОВ ПЗІІ «Едпол», Кам’янець-Подільського РайСТ, «ТІНІК-ОІЛ», ТОВ «СКЕШ-ПЛЮС», декількох десятків середніх підприємств, майже сотні підприємців.
На взаємовигідних умовах з міською владою Кам’янця-Подільського і приватним бізнесом відбудовується занедбаний аеропорт, який вже приймає малу авіацію і приваблює туристів.
— Ще 1999 року нами проведена перша в районі нормативно-грошова оцінка земель села, 2006-го — друга, 2013-го — третя, — з гордістю розповідає Юрій Волощук. — А це — база для нарахування земельного податку та орендної плати. Ми одні з перших розпочали продаж земель несільськогосподарського призначення й отримали вагомі надходження до бюджету.
Перспективний план розвитку с. Кам’янка визначатиме Генеральний план, виготовлений 2013 року. Громада планує будівництво дитячого садка на 120 місць. Для цього тільки на проектно-кошторисну документацію та її експертизу витрачено більше 300 тисяч гривень. Саме ж будівництво коштуватиме приблизно 15-20 мільйонів гривень.
Передбачені спортивні майданчики зі штучним покриттям, дитячі майданчики, зупинки, тротуари, заміна труб на старих водогонах, будівництво нових мереж. Вже цього року планується замінити 2-3 кілометри старих водних мереж.
Самоспроможність громади, яка гарантує незалежність від надмірно централізованої влади, визначається її скарбницею. Якщо 1998 року бюджет сільської ради становив 27 тисяч гривень, то 2015-го доходи зросли до 3,24 мільйона гривень, а за 7 місяців 2016 року — до 3,79 мільйона гривень. Найбільші надходження — від сплати орендної плати юридичних та фізичних осіб, єдиного та земельного податку, а також акцизного збору. Стабільність та постійний ріст складових доходів і видатків забезпечило розширення функцій та повноважень місцевого самоврядування.
У полі зору сільської ради також перебуває соціальна сфера села — школа, амбулаторія, учасники бойових дій, ветерани і вдови Другої світової війни, афганці, учасники АТО, чорнобильці, інваліди, матері-героїні, багатодітні сім’ї та інші жителі села, яким потрібна допомога. Відтак у сільському бюджеті передбачено 80 тисяч гривень на соціальну допомогу жителям села.
— Усі ці досягнення в житті громади, — зазначає Юрій Волощук, — це праця різних поколінь депутатів сільської ради, членів виконавчого комітету сільської ради, а також працівників сільської ради в тісній співпраці з районною радою, управліннями та відділами адміністрації, Кам’янець-Подільським УДКСУ у Хмельницькій області, комунальними службами району, міста.
З такими напрацюваннями нам не варто вливатися в якусь із об’єднаних громад чи ставати мікрорайоном міста.