Казнокрадів і хабарників, вимагачів у мундирах і мантіях нарешті приструнять: з першого вересня хоч і зі скандалами, затягуванням і саботажем, але  вступив у дію закон про електронне декларування доходів  державних чиновників усіх калібрів і мастей. Тепер записати на тещу чи престаркуватого родича шикарний лімузин  або заміський маєток, чи щось коштовне, небезпечно. За приховування статків і невідображення їх у декларації про доходи  можна навіть у буцегарню потрапити.
  Зі скрипом система, на розробку якої уряд Данії виділив три мільйони євро, запрацювала. На порталі Єдиного державного реєстру електронних декларацій з’явилися перші звіти чиновників про доходи. Безперечно, цей закон боляче вдарить по корупціонерах, ласих нажитися за чийсь рахунок. А ще він важливий тому, що ліквідовує останню перепону на шляху до безвізового режиму з Євросоюзом.

 Виступаючи у Вінниці на Дні міста, Президент держави Петро Порошенко висловив оптимізм, що вже в найближчі місяці українці зможуть подорожувати Європою без віз. Наші недруги все роблять для того, щоб цього не сталося. Найсвіжіший факт – провокація з підпалом студії телеканалу «Інтер». Звалюють його на патріотів України, особливо в Росії, правляча верхівка якої люто ненавидить Україну. Мовляв, бачите, що витворяють ці фашисти. То куди їм у Європу!
  Минулого тижня сталася ще одна помітна подія — відзначили двадцятиріччя введення національної валюти — гривні. З гіркотою відзначили, бо наша валюта знецінилася в п’ятнадцять разів! Пам’ятаєте, який оптимізм, яку гордість відчували всі ми, громадяни незалежної України, що нарешті позбулися купоно-карбованців і маємо свою, повноцінну валюту. Тоді її курс складав 1,76 гривні за долар. Перші два роки він тримався на рівні двох гривень за «зелений». Після кризи 2008 року зафіксувався на рівні 8. Різке падіння гривні почалося після другого Майдану, коли Нацбанк увів плаваючий курс. І зараз щодня гривня втрачає по п’ять і більше копійок. У середу, 7 вересня, офіційний курс становив 26,85 гривні за долар.
  Причин девальвації вітчизняної валюти й росту долара експерти називають кілька: необхідність закупівлі газу на зиму, виплата зовнішнього боргу й падіння світових цін на зерно, одним із найкрупніших експортерів якого є Україна. А наші владці кволість валюти, усі економічні та соціальні негаразди звалюють ще й на війну на Донбасі. Всі ці аргументи правдиві, але хіба від того легше пересічному громадянину, який за останні десять років збіднів утричі? Нині ми за статками майже на дні світового рейтингу. За це маємо спитати і вчорашнє, і нинішнє керівництво держави. Погано керуєте, шановні! Хоча про себе, любимих, дбаєте повсякчас, постійно примножуючи свої багатства.
  Людям же обіцяєте золоті гори, достойний рівень життя, що ось-ось настане. Щоб він справді поскоріш настав, треба виводити економіку з тіні й розвивати виробництво, поліпшувати бізнес-клімат. Зрозуміло, це важче, ніж кинути народу крихту й обглодану кістку чи дати принизливу субсидію. Ось із першого грудня пообіцяли нове підвищення соцстандартів. Приміром, мінімальну пенсію піднімуть не на шість, як попередньо планували, а на цілих десять відсотків. Цифра промовиста, але за нею насправді — лише копійки. Скажіть, збільшення місячної виплати на сто гривень, коли вони в еквіваленті вартують лише чотири долари, це суттєвий доважок пересічному українцеві? Ні, звичайно. В Америці за ці гроші не купиш навіть один гамбургер.
  Українець — дуже довірливий, оптиміст у душі. Ось позавчора Президент Петро Порошенко, виступаючи в парламенті зі щорічним посланням до народу, торкнувся чи не всіх галузей: від модернізації армії до стипендій студентам. Він розлого розказав нам про обнадійливі найближчі перспективи, про те, як нещадно йде боротьба з корупцією, після викорінення якої заживемо щасливо, бо бюджет тріщатиме від грошей. Та чи будуть ті гроші від боротьби з корупцією, коли за минулий рік посадили в тюрму за вимагання й одержання хабарів лише трьох слідчих і голову сільської ради? З нас сміються в світі, бо хабарників в Україні ловлять так, як показує телеканал Дискавері: впіймав риболов, приміром, судака чи форель, поцілував і випустив. У нас затримали казнокрада, пошуміли в пресі й випустили під заставу. А той, щоб знов не запахло смаленим, чкурнув у Росію чи в якусь іншу країну.
Коли вже мова зайшла про Верховну Раду, то нове скликання парламенту найближчим часом має прийняти десять законопроектів у сфері децентралізації, аби підкріпити дільність місцевих громад і законодавчо, і фінансово. Верховна Рада планує зосередити свою увагу на перегляді соціальних стандартів.
Чим ще примітним був минулий тиждень? На розтерзаному Донбасі оголошено чергове припинення вогню. Слава Богу, за перших п’ять днів вересня не загинув жоден український солдат. Але московські прихвосні-сепаратисти постійно провокують наших бійців, відкриваючи вогонь по їхніх позиціях. Європейські лідери, Сполучені Штати наполегливо вимагають від Кремля припинити підтримку терористів на Донбасі, вивести звідти свої військові підрозділи. Могутній тиск на Володимира Путіна чинився з цього приводу на саміті країн великої двадцятки, що днями відбувся в Китаї.
  Чи вдалося чогось добитися для України? Важко сказати, бо російський самодержець впирався, викручувався, як вуж. Він очікує виборів президента в США й очільників у Німеччині та Франції. Українці особливі надії покладають на Америку. На жаль, на даний момент прихильник Путіна одіозний мільярдер Дональд Трамп випереджає в президенських перегонах конкурентку Хіларі Клінтон, яка гаряче підтримує Україну. Помолімося за її перемогу, яка може стати запорукою миру на сході нашої держави й повернення Криму!