«Село — хребет України. Не зламайте його!», «Припиніть податковий грабунок!» — з такими гаслами та закликами у вівторок Хмельниччина підтримала Всеукраїнський страйк аграріїв. На виїзді з обласного центру в напрямку Вінниці, обабіч траси — у дві колони вишикувалися люди, до сотні одиниць техніки сільгосппідприємств з усіх куточків нашого краю. Численна делегація подільських селян відбула того дня і до столиці, під стіни Верховної Ради.

— Ми не вимагаємо чогось надзвичайного, а лише тих змін, які насправді допоможуть селу розвиватися, а людям — жити, — пояснив Володимир Ізбінський, заступник голови обласної Асоціації сільськогосподарських товаровиробників. — Ми хочемо прозорості у стосунках із владою, чіткості у сплаті податків. Тому вимагаємо повернути систему оподаткування аграрного сектору, яка діяла до  1 січня 2015 року, як найбільш придатну для стимулювання виробництва, а також продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призна-       чення.
За останні два роки в Україні закрилися понад 250 тисяч підприємств, втрачено велику кількість робочих місць. Через більш ніж подвійне зростання тарифів і цін більше 80 відсотків українців уже опинилися за межею бідності і почали економити на харчах. Якщо влада не змінить економічну політику, подальшого падіння рівня життя людей не оминути, – вважають учасники страйку.
Нове зростання тарифів і збереження теперішньої системи оподаткування агросектору призведуть до чергового стрибка цін ― іще на 40-50 відсотків. Уже найближчим часом літр молока може подорожчати на 6-8 гривень, 200 грамів масла ― на 10-15, кілограм свинини чи яловичини ― на 40, буханець хліба ― на 4 гривні, ― каже Володимир Ізбінський.
Неабияк стурбовані недолугою політикою в аграрному секторі й прості люди, як-от  Василь Галушко, тракторист із багаторічним стажем СВГ«Перлина», що в селі Загінці Деражнянського району.
— Наше господарство невелике, але поки що тримається на плаву. Але чи зможе далі керівник виплачувати заробітну плату за умови встановлення таких шалених податків? Це просто нереально! Він і так з останнього тягнеться, аби посіяти, зібрати урожай, людей підтримати. І про землю. Як можна допустити, щоб її продавали? Свого часу я побував у Австрії і цікавився у тамтешнього агромагната: «Ви свою землю продаєте?» «Ні в якому разі, — почув у відповідь. — Вона передається лише у спадщину». А наші слуги народу готові вже й до цього, бо, бачте, більше продавати нічого! Якщо ще розтринькаємо землю, то воістину будемо рабами!
Повністю солідарний з людьми й Олег Білявець, депутат обласної ради від фракції «Аграрна партія України», керівник сільськогосподарського підприємства «Агрокрай», що на Красилівщині:
— Ми маємо активну громадську позицію і будемо відстоювати її до останнього. Влада має дослухатися до нас. Без продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення Україна приречена на подальший та безповоротний занепад, бо можна лише здогадуватися, хто в майбутньому стане її власником. Це — злочин проти свого ж народу, проти тих людей, котрі проливають кров за цілісність держави.
Що ж до запропонованої парламентарями системи оподаткування аграрного сектору, то вона його просто знищить або ж остаточно заведе у тінь. Сільгоспвиробники не матимуть ні копійки обігових коштів, не кажучи вже про розвиток, впровадження нових технологій, конкурентноспроможність на європейському ринку тощо. В цілому такі непопулярні кроки призведуть до соціального вибуху, який супроводжуватиметься стрімким зростанням цін на продукти харчування, суттєвим зменшенням бюджетних наповнень і, як наслідок, знову-таки постраждають прості люди. Так і ходитимемо по світу жебраками з протягнутою рукою.
Депутати обласної ради уже направили відповідні звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Прем’єр-міністра  та Президента України. Сподіваємося, наші занепокоєння таки будуть почуті у верхах, — резюмував Олег Петрович.
Загалом страйк пройшов спокійно, але, запевняють його учасники, якщо надалі влада не реагуватиме на вимоги аграріїв, вдадуться до більш радикальних дій.