Як від кинутого у воду каменя, продовжують розходитися хвилі обурення українського суспільства оприлюдненими статками чиновників вищого дивізіону. Фантастичні цифри доходів наших очільників, а особливо кількість різноманітних дорогих предметів (годинники, шуби), а часом і несподіваних (мощі, церкви) речей викликає підозру щодо їх психічного здоров’я. Дійшло до того, що деякі видання цілком серйозно звернулися до відомого психіатра Семена Глузмана, того самого, який колись заочно визнав психічно здоровим дисидента генерала Петра Григоренка, за що сам потрапив до в’язниці, встановити діагноз і українським політикам, і українському суспільству, яке допустило і терпить таке.

— Жлобство — я думаю, саме такий «діагноз» буде правильним для більшості наших політиків. Вони мало- освічені люди зі злодійкуватими звичками, хоча називають себе бізнесменами, але це такий «бізнес по-радянськи». Ось вони й дорвались до корита. Головне — вкрасти, у когось щось відібрати. Це не хвороба у медичному сенсі, — зауважує психіатр, — але це одержимість така. Вони так влаштовані. Звідки беруться у них такі прагнення — 10 швейцарських годинників, 15 шуб…? Та тому, що вони — в минулому радянські «голодні» інженери, чи ким вони там ще працювали.
Виходить, винна «генетична» пам’ять. Що ж, і вона буває різною. Хтось, пам’ятаючи Голодомор, — окрайці під матрац пхає, а хтось, при згадці про своє «голодне» інженерське минуле — мільйони доларів. Як мовиться, кожному своє. Але от що дивне, пхаючи під матрац явно вкрадені мільйони (ну не повірю я, що не бізнесмен, колишній секретар Київради 35-річний Олесь Довгий заробив на 95 квартир і на стільки ж картин!), вони ще тягнуть свої загребущі зап’ястки й до суспільного пирога, щоб відкусити, урвати «на шару»!  Так 119 народних депутатів, які задекларували не лише мільйонні статки, а й житло, яке належить їм або їхнім родичам в Києві чи біля Києва, отримали компенсацію на… житло. А це не мало не багато — півтори сотні тисяч гривень, вибачте, на «рило»! Імена «безхатьків» — вражають: Євгеній Геллер при 165 мільйонних статках і будинку у 1000 квадратів поблизу Києва, чи Михайло Допкін, дружина якого, згідно з ним же поданої декларації, володіє двома квартирами в Києві! Тому, хоч не хоч, а прислухаєшся до Чжан Чжунхуа — віце-президента Аньхойської зовнішньоекономічної корпорації, який, побувавши в Києві, був вражений рівнем корупції в нашій країні.
— Китайці не розуміють, чому корупційних чиновників не розстрілюють в Україні? — був подивований гість із Піднебесної. — Китай пропонує Україні свій досвід у боротьбі з корупцією — автомат Калашникова.
Чжан Чжунхуа заявив, що вважав би Україну інвестиційно привабливою, якби не корупція. За його словами, якби не вищеназвані чинники, китайська сторона готова допомогти українцям побудувати швидкісну залізничну магістраль, завдяки якій пасажир із Миколаєва міг би бути в Києві вже… через годину!
Щоб хоч якось згладити у суспільстві гнітючий ефект від е-декларування, уряд, уже після розгляду бюджету в першому читанні, прозрів і «розродився» обіцянками: підвищити «мінімалку» до 3200 гривень! Лікарям і вчителям платити по 5500 гривень! Воістину: поки грім не гримне, мужик не перехреститься!
Не знаю як вам, а мені це нагадало поведінку подружжя Чаушеску на останньому в їхньому житті мітингу в Тімішоарі у грудні 1989 року. Коли вражені розкішшю життя партноменклатури Румунії і власною бідністю, люди почали обурюватися.
— Пообіцяй їм що-небудь! — радила тоді в прямому ефірі Єлєна вінценосному «генію Карпат».
Той обіцяв, але йому вже не вірили.
Ми ж поки що віримо. Однак, як мовиться, вір, але — перевір, тож не зайве запитати, а звідки візьметься ця гройсманівська «манна небесна», коли навіть така «потьомкінська» установа в Україні, як Національний банк, погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту країни в прогнозі на 2017 рік з 3% до 2,5%? Про це йдеться в інфляційному огляді НБУ, оприлюдненому минулого четверга. Незрозуміло.
Зате зрозуміло інше: коли народу уряд лише обіцяє «манну небесну» — підвищити зарплату, то сам цю манну лупашить, аж за вухами лящить! З’ясовується, Володи-  мир Борисович, який на минулому тижні так дорікав парламентарям за спробу підвищити собі «жалування» до 36 тисяч гривень на місяць, рідним своїм урядовцям, причому — тихцем і заднім числом — його уже давним-давно підвищив! Про це у вівторок, 1 листопада, із трибуни Верховної Ради заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.
— Кабмін підвищив собі зарплати до 100 тисяч заднім числом. Ця постанова в прихованому режимі була прийнята 27 травня. Більше того, своєю постановою Кабмін зобов’язав виплатити цю зарплату заднім числом — за два-три місяці, що є порушенням не лише фінансової дисципліни, а й Кримінального кодексу! — зауважила Юлія Володимирівна.
…Як тут не згадати слова героя мініатюри Аркадія Райкіна:
Дурять нашого брата, ох дурять!