Минулого тижня у Новоушицькій селищній об’єднаній територіальній громаді побували наші сусіди-чернівчани. Делегація приїхала, аби запозичити досвід створення ОТГ та більше дізнатися про переваги передачі повноважень на місця.

За словами Сергія Яцковського, регіонального координатора Центру розвитку місцевого самоврядування, Хмельниччині в цілому є чим пишатися, адже маємо всі можливі варіанти об’єднання громад. Водночас ефективність кожної з моделей управління залежить від адміністративних центрів районів і їх особливостей.
— Механізм об’єднання єдиний, специфіка кожної громади різна.  Головною особливістю ОТГ є влада на місцях, яка має бути професійно грамотною і відповідальною, вміти володіти великими повноваженнями та розпоряджатися ресурсами, — зазначив Сергій Яцковський.
Слова словами, а головна презентація, звісно, була за очільником громади — Олегом Московчуком. Він розповів, що з майже 23 мільйонів гривень, виділених на розвиток з державної казни, цьогоріч уже встигли освоїти понад 12 мільйонів. Робота й далі кипить. Кошти спрямовуються на розвиток закладів соціально-культурної сфери, покращення якості комунальних послуг, дорожньої інфраструктури, освітлення вулиць,  встановлення сміттєвих урн тощо). Чимало витрачають і для підтримки вразливих верств населення, учасників АТО та їхніх родин.
Готуючись до зими, на Новоушиччині найперше подбали про техніку. Для КП «Комунальник» та «Водоканал» придбали сім одиниць нової техніки, повністю відремонтували на підприємствах і наявну. Як зазначив Олег Московчук,  уся техніка району зараз перебуває на балансі в одній комунальній установі. Тобто, якщо раніше її було лише 11 одиниць, то після об’єднання це число зросло до трьох десятків. Серед цьогорічних надбань — екскаватор, спецавтомобіль для обслуговування водопровідно-каналізаційної мережі, контейнеровоз для вивозу сміття, гідропідйомник. Разом з тим створені й нові робочі місця.
Ще делегація побувала в Струзькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, де проводиться капітальний ремонт системи опалення та облаштування теплогенераторної, а також у фізкультурно-оздоровчому комплексі в райцентрі, де наразі завершується капітальний ремонт. Супроводжували гостей керівники області та району — т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, голови — Ново- ушицьких райдержадміністрації Юрій Танасійчук і районної ради Олександр Проциш, виконуючі обов’язки старост.