У Хмельницькому регіональному відділенні Асоціації міст України підбили підсумки Всеукраїнської акції з активізації формування спроможних громад «Децентралізаційний марафон-2016».

Зі слів виконавчого директора регіонального відділення Петра Калинюка, децентралізаційний марафон в області пройшов успішно. Адже на сьогодні вже створено 22 об‘єднані територіальні громади, а до кінця 2016 року буде ще чотири. Отож наша Хмельниччина є лідером у проведенні реформи децентралізації в країні.
Консультанти проекту «Пульс» Дмитро Василенко, Інна Білик, Вікторія Любенчук розповіли про особливості роботи в регіоні і наголосили, що місцеве самоврядування – це один із елементів побудови якісно нової суспільної структури на принципах демократії.

Учасники зібрання ознайомилися з першими успішними кроками Летичівської селищної об‘єднаної територіальної громади. Про конкретні напрацювання щодо покращення інфраструктури сіл та життя мешканців громади розповідав її голова Ігор Тисячний:
— Наша громада об’єднала 45 населених пунктів, на території яких проживає двадцять тисяч мешканців. Щоб підсилити самодостатність Летичівської об’єднаної громади, ми розробили стратегічний план розвитку на перспективу, визначили пріоритети, врахувавши інтереси людей і зваживши кожен крок.
Одним із основних напрямів нашої роботи є якісний розвиток освіти та її оптимізація. У Летичеві ремонтуємо опорну школу, а саме: утеплюємо фасади, осучаснюємо навчальні кабінети. Чималу допомогу для реконструкції цього навчального закладу надав народний депутат України Віктор Бондар.
Загалом на модернізацію шкіл з місцевого бюджету виділили 4,6 мільйона гривень. Дітей, батьки яких є неплатоспроможними, харчуємо у школах безкоштовно. Регулярно довозимо учнів до опорної школи. Для цього придбали два нових автобуси. На території громади діє 14 дитячих садочків, які утримуємо за місцеві кошти.
Виплачуємо адресну допомогу інвалідам, престарілим, одиноким, малозабезпеченим сім‘ям, онкохворим, воїнам АТО. В цілому на ці потреби з місцевого бюджету виділено 500 тисяч гривень.
На території Летичівської громади розташований територіальний центр для обслуговування літніх людей, який також фінансуємо. За цей рік з бюджету ОТГ на його розвиток відрахували 2,5 мільйона гривень. А ще нам вдалося реконструювати 10 із 24 фельдшерсько-акушерських пунктів.
Не секрет, що сьогодні у селах виникла велика проблема з водопостачанням та водовідведенням. Тож прокладаємо водогін у селах Грушківці, Козачки, Чапля, а також відновлюємо водогони в селі Гречинці, Подільське, Майдан Голенищівський. Облаштовуємо тротуари у Летичеві, дороги у населених пунктах висипаємо щебеневим покриттям.
Працюємо і над освітленням вулиць. Та проблема у тому, що потрібна проектно-кошторисна документація, а це процедура не одного дня.
Та попри все, ми бачимо перспективу. Зрозуміло, що одразу привести до ладу інфраструктуру у кожному селі неможливо. Та при розумному підході зможемо впоратися з усіма нагальними проблемами.
Бюджет наповнюємо за рахунок податку на доходи фізичних осіб, акцизів та плати за оренду землі. Хоча, на превеликий жаль, плата за оренду мізерна. До прикладу, деякі агрофірми виплачують лише 30 гривень за гектар на розвиток соціальної сфери, при цьому не створюючи для громади жодного робочого місця. До того ж, вони сіють переважно рапс, соняшник і кукурудзу. Ці культури в Європі давно вже не вирощують, бо там бережуть свою землю. Думаю, усім нам треба звернути на це увагу і подбати про найбільшу цінність українців — землю.
Не забуваємо і про дозвілля та культуру. У центральній районній бібліотеці, приміром, сьогодні проводимо капітальний ремонт, закупили шість ноутбуків. Розробили проекти на ремонт інших бібліотек та Будинків культури. День села, інші масові заходи, коли жителі сіл відпочивають, отримують подарунки, стали для них улюбленими.
Дбаємо також про порядок на території громади. Для цього створили власне комунальне господарство, закупили сміттєвоз, грейдер, трактор, іншу спецтехніку. Тепер самі наводимо лад на сільських дорогах і вулицях.
У нас є амбітні проектні заявки на отримання субвенцій у наступному році щодо розвитку інфраструктури населених пунктів, які розробив перший заступник голови Летичівської селищної ОТГ Олег Ліщинський. Над їх втіленням у життя працюють 14 ново- обраних старост разом з депутатським корпусом. Та найголовніше — це наші працьовиті люди, у яких є спільне бажання достойно жити та бути господарями на своїй землі.