У вівторок у Хмельницькому відбувся Національний аграрний форум, на якому обговорювали одне з найактуальніших та найболючіших питань для України — ймовірний продаж землі. У ньому взяли участь представники з сімнадцяти областей і  міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий. Однак на противагу категоричній позиції учасників форуму щодо унеможливлення продажу  українських чорноземів з молотка, пан міністр має дещо іншу точку зору. Він, звісно, пообіцяв, що і уряд, і Верховна Рада обов’язково дослухатимуться до думки селян, а не сліпо йтимуть на повідку Міжнародного валютного фонду, проте аграрії йому особливо віри не ймуть.

Бо, попри ухвалений мораторій на продаж землі до 1 січня 2018-го року, в суспільстві останнім часом все більше говорять про те, що вже найближчим часом парламент може ухвалити законопроект про обіг землі (а саме цього й вимагає МВФ). Країна, переконані учасники форуму, до такого радикального кроку не готова жодним чином, тим паче, що досі бойові дії на сході не лише не припинилися, але й набирають обертів. Водночас сільгоспвиробники, які зараз орендують землю в пайовиків і здебільшого сумлінно з ними розраховуються, опиняться в ситуації, коли цю землю для обробітку й подальшого господарювання треба буде купити. Чи зможуть вони собі це дозволити, особливо дрібні підприємства, фермери? Звісно, що ні.
Столичні гості в свою чергу говорили, що в цьому випадку має стати у пригоді концепція обігу сільськогосподарських земель, над якою вже почали працювати. Зокрема, пропонується на першому етапі, протягом п’яти років надавати право на купівлю суто фізичним особам і лише українцям. В одні руки передаватиметься не більше двохсот гектарів і таке інше. З ними не погодилися і чітко обгрунтували свою позицію. Так, Сергій Іващук, співорганізатор форуму, генеральний директор ТОВ НВА «Перлина Поділля», депутат обласної ради чітко й у деталях аргументував, чому сьогодні аж ніяк не можна допустити продажу найбільшого багатства України, бо, по суті, це означатиме знищити державу.
У підсумку учасники форуму прийняли резолюцію про проведення Всеукраїнського з’їзду аграріїв. До участі в ньому запрошують безпосередньо Президента, Прем’єр-міністра та Голову Верховної Ради, аби у відкритому діалозі розставити всі крапки в питанні скасування мораторію на обіг земель сільськогосподарського призначення. До того часу, переконані, не можна ухвалювати жодних провокаційних законопроектів.