До складу Дунаєвецької міської територіальної об’єднаної громади входить 51 населений пункт, в якому проживає 39466 жителів. Роботи і проблем, звичайно, дуже багато. Хочеться зробити все і одразу, але це не так просто. Складність полягає ще й в в тому, що ОТГ в Україні з’явились вперше. На рівні держави законодавча база повністю ще не напрацьована, досвід роботи — не узагальнений. Ми є першопрохідцями.

 У серпні 2016 року за рахунок власних коштів ми провели вибори старост. Сьогодні у нашій громаді їх налічується 27. У нас ставлення до всіх старост однакове, бо вони мають довіру від людей. Хто такий староста? Це лідер, який об’єднує громаду навколо розвитку. Це та людина, яка найближча до жителів громади.
Староста в Малій Побіянці переміг на виборах в серпні 2016 році з різницею два голоси. І громада розділилася: замість об’єднання Василь Васильович займається «розколом», через що питання відповідності його займаній посаді розглядалося на засіданні виконкому, де йому було вказано на недоліки в роботі і зобов’язано до чіткого виконання повноважень. Тепер щодо проблем із благоустрою, які порушено в листі, опублікованому в газеті. Працівників по благоустрою в громаді налічується 12 чоловік. Це, звичайно, замало. Тому було прийнято рішення щодо створення виїзної бригади працівників, які виконують роботи за заявками від старост (упорядкування кладовищ, чистка колодязів, встановлення цямрин та інше). Діловодів у громаді працює лише 5, а саме там, де староста працює на 2 і більше сіл та кількість населення перевищує 1000 осіб. Крім того, один діловод надає послуги жителям, коли староста йде у відпустку.
Стосовно Малопобіянської сільської громади, то там проживає 508 осіб, і ця кількість не є підставою для введення ставки діловода, а працівником із благоустрою була людина, яка виконувала громадські роботи по угоді. Її роботу контролював староста, але після шестимісячної діяльності результату відповідного не було, тому не продовжили угоду з таким працівником.
Стосовно благ децентралізації, то за 2016 рік показники по Малопобіянській сільській громаді такі:
– власні надходження склали 123,7 тис. грн. (у тому числі податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 0,3 тис. грн., плата за землю – 12,7 тис. грн., єдиний податок з фізичних осіб-підприємців – 5,8 тис. грн., єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників – 104,9 тис. грн.);
– видатки на утримання соціальноважливих для громади комунальних установ склали 306,4 тис. грн. (у тому числі заробітна плата з нарахуваннями Малопобіянського старости – 80,2 тис. грн., на утримання садочка (10 дітей) профінансовано 126,5 тис. грн., зарплата завклубом – 51,7 тис. грн., заробітна плата соціальних працівників, які надають послуги одиноким престарілим жителям сіл Притулівка та Мала Побіянка, – 48 тис. грн.)
 Тобто, дефіцит складає 182,7 тис. грн. Але, незважаючи на такий дефіцит, для громади протягом 2016 року виконано роботи на загальну суму 219 тис. 959 грн., а саме:
– перекрито дах Малопобіянського сільського клубу – 120 тис. грн.;
– очищено дві криниці в с. Мала Побіянка – 7 тис. 350 грн.;
– побудовано міст-кладку через річку в селі Притулівка – 80 тис. 200 грн.;
– частково закуплені матеріали та встановлено паркан на кладовищі в с. Притулівка – 11 тис. 409 грн.;
– очищено криницю в с. Притулівка – 1 тис. грн.
В 2017 році очікується надходження власних доходів по Малопобіянській громаді на рівні фактичних надходжень 2016 року - близько 124 тис. грн., тоді як мінімальна заробітна плата, а відповідно і видатки на зар-плату з нарахуваннями по старостату, садочку, клубу, соціальних робітників зросли. Крім того, в Малій Побіянці працює виїзна бригада КП «Благоустрій Дунаєвеччини» по очищенню кладовища від чагарників.
Отже, саме для Малопобіянської сільської громади децентралізація дала змогу залучити 354 тис. 659 грн. додаткових коштів для розвитку населених пунктів.
У процесі децентралізації влади Дунаєвецької територіальної об’єднаної громади міською радою було оперативно виготовлено номерні печатки старостам, і на місцях здійснювався прийом громадян, видавалися довідки, здійснювалися нотаріальні дії, оформлялися субсидії та допомоги. А ще постійно проходили зустрічі з керівництвом міської ради в селах, виїзні прийоми громадян, сходи сіл. Завдяки об’єднанню, на території нашої громади відбулися позитивні зміни в житті громади. Створено КП «Благоустрій Дунаєвеччини»для вирішення щоденних питань сіл.
Сподіваємося, що після прийняття «Стратегії розвитку ОТГ Дунаєвецької міської ради до 2020 року», яка спільно розробляється в громаді за участі усіх старост, депутатів, громадськості, гарні перспективи матиме вся об’єднана громада. Потрібно лише багато та спільно працювати. Давно відома істина: ніхто не розв’яже наших проблем, якщо ми не вирішимо їх самі. Саме під таким гаслом живе наша громада, яка щоденним прикладом доводить, що об’єднання громад — це шлях до цивілізації.