Чимало колись потужних господарств за роки незалежності прийшли у повний занепад. Зяють чорними дірами вікна колишніх ферм, розвалені Будинки культури, школи, дитячі садочки… Люди з таких сіл тікають у пошуках роботи та кращої долі. І як результат – села вимирають.
Та цього не скажеш про Кузьмин Красилівського району.

Це село   цікаве і неординарне. Мешканці, а їх понад дві тисячі,   дуже люблять  його і  пишаються, що живуть і трудяться на цій Богом даній землі. А ще: тут досить високий рівень культури, бо в Кузьмині споконвіку жили представники різних національностей, зокрема, українці, поляки, євреї та інші, що так чи інакше залишило свій відбиток на самобутності місцевої громади.  У Кузьмині збережено все, що було збудовано раніше, оновлюються та споруджуються нові потужності,об’єкти соціальної сфери, впорядковують  вулиці, обробляють  кожен клаптик землі, збирають  гарні врожаї, люди мають роботу. І все  тому, що тут є справжні  господарі –  голова правління СК «Кузьминський», депутат районної ради   Анатолій Михайлюк і його працьовитий колектив.
Кузьмин – як маленька держава, де повинна бути своя  медицина, освіта, культура  та  робота  для людей  на  місці.  
Кузьминці вміють і знають як треба працювати, отримують нормальну заробітну плату, а пайовики, як кажуть, мають і в льоху, і в хліві, і в коморі, і в кишені. Адже керівник СК «Кузьминський» Анатолій  Михайлюк чітко розуміє: якщо люди віддали в оренду господарству свої паї, то мають отримувати віддачу.
На підприємстві все виробництво збалансоване, рахується кожна копійка. Працюють тут по-хазяйськи, використовують не тільки хімічні добрива, а й збагачують ґрунти органікою, дотримуються сівозмін. А земля віддає  сторицею, бо любить дбайливого господаря. За словами Анатолія Михайловича, якщо знайти правильний та виважений підхід до сільського господарства, то Україна повністю може прогодувати не  лише  себе, а  ще й півсвіту.
У господарстві займаються тваринництвом та птахівництвом, вирощують цукровий буряк, пшеницю, ячмінь, кукурудзу, сою.  І це абсолютно правильно, адже,  зважаючи на примхливі погодні умови, якщо, до прикладу стихія, град побив одну культуру, то за рахунок іншої перекривають затрати, а в кінцевому результаті є ще й прибуток.
Аби підтримувати тваринництво не лише своє, а й громадське, сіють кормові культури, кормові буряки, заготовляють сіно, солому, силос. Пайовики та сільчани, яким потрібен для власного підсобного господарства жом, отримують його безкоштовно або за пільговими цінами, лише оплачують за доставку.
Повсюди відчувається дбайлива рука господаря. Поза увагою керівництва СК «Кузьминський» не залишається жоден об’єкт соціальної сфери. Зокрема, допомагають розв’язувати матеріально-технічні проблеми школи, садочка, амбулаторії, Будинку культури, церковної громади.
Крім того, технікою господарства чистять та ремонтують дороги, вивозять сміття, впорядковують кладовище. Щороку виділяють значні кошти на потреби церкви, забезпечують ритуальні   послуги. Спільними зусиллями зробили і трапезну на 150 чоловік.
 На будівництво і ремонт сільських  доріг господарство виділило 310 тисяч гривень. У планах, – каже Анатолій Михайлович,  – за кілька років спільними зусиллями  прокласти всі дороги на території місцевої громади. Підрахували, що економніше зробити бетонне покриття, воно надійне і довговічне, та набагато дешевше, ніж асфальтне. Торік за кошти підприємства та сільської ради   впорядкували пляж на ставку. Спільно з енергетиками планують освітити село повністю, оновити освітлення вулиць, а саме: замінити електроопори та встановити нові трансформатори. Члени правління господарства разом із працівниками сільської ради, яку очолює Олег Момот,  депутатським корпусом, усі питання з благоустрою села Кузьмин вирішують спільно.
Не забувають тут і про воїнів АТО. Щомісяця відправляють гуманітарну допомогу, допомагають продуктами та пальним. Усі місцеві жителі, які звертаються з тих чи інших питань, не залишаються поза увагою. Правління СК «Кузьминський» іде їм назустріч. Маленькі кузьминці на всі свята отримують щедрі подарунки.
Понад десять років Анатолій Михайлюк очолює господарство. Основним принципом для нього є турбота про земляків і про землю. Відтак у Кузьмин на постійне місце проживання приїжджають люди з різних місць. Усі вони живуть однією громадою, яка вже давно реформувалася, має свої устої і традиції.