За результатами місцевих виборів 2015 року, до складу депутатського корпусу обласної ради виборці Хмельниччини обрали 11 депутатів від політичної сили, які входять до складу фракції «ВО «Батьківщина», вони представляють вісім регіонів області. Зокрема, це Михайло Бойко — Віньковецький район, Микола Дралюк — Городоцький, Оксана Берегова і Анатолій Перейма — Деражнянський, Володимир Федорчук — Кам’янець-Подільський, Наталія Кухарук — Летичівський, Сергій Микульський і Леонід Степанюк — Славутський, Валерій Лесков і Олександр Лоб — Хмельницький.

Попри те, що фракція політичної партії «Батьківщина» не надто чисельна, займає вагоме місце у структурі обласної ради, маючи у своєму складі заступника голови обласної ради В. Лескова, трьох членів Президії (М. Бойка, В. Лескова, А. Перейму), голову постійної комісії з питань охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення М. Дралюка, заступників голів постійних комісій: В. Федорчука (з питань економічного розвитку), О. Берегову (з питань бюджету і фінансів), М. Бойка (з питань децентралізації і регіонального розвитку), а також секретарів постійних комісій: А. Перейму (з питань сільського господарства),      Л. Степанюка (з питань житлово-комунального господарства). Разом із тим депутати фракції представлені в усіх восьми постійних комісіях обласної ради, беручи активну участь у їх роботі, яка, в свою чергу, є однією з основних форм депутатської діяльності.
Як відомо, головною формою роботи депутатів є участь у сесіях ради. За звітний період було проведено 9 сесій обласної ради, відсоток участі наших депутатів у роботі яких становить 89%, що свідчить про відповідальне ставлення до своїх обов’язків депутатів від партії. За активної участі обранців від «Батьківщини» на сесіях розглянуто 369 питань, які стосувалися безпосередньої життєдіяльності територіальних громад області та їхніх жителів. Одними з найважливіших, звісно ж, були питання прийняття бюджету області на 2016 і 2017 рр. Адже саме вчасне фінансування галузей, програм і заходів соціально-економічного розвитку області забезпечували стабільне функціонування освіти, медицини тощо. У цьому контексті вартим уваги є прийняття Програми централізованого забезпечення медичних закладів дороговартісним обладнанням та виробами медичного призначення на 2016-2020 рр. що дасть змогу відчути нашим жителям поліпшення рівня медичного обслуговування.
Важливим елементом публічного висловлення думок виборців через голос депутатів є заяви і звернення депутатів до органів державної влади, Президента України, Прем’єр-міністра України щодо проблеми жителів країни і області. Серед таких в активі фракції прийняті радою Звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України про накладання мораторію на підвищення тарифів на природний газ (рішення від 28.07.2016 р.), Звернення до Верховної Ради України щодо пришвидшення розгляду і прийняття в другому читанні законопроекту № 2089 «Про внесення змін до Закону України «Про молоко та молочні продукти» щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села (рішення від 20.10.2016 р.) тощо. Не можна не згадати ініційоване нашою фракцією рішення ради про заборону проведення гастрольних заходів, концертів, вистав та інших культурних заходів на території Хмельницької області особам, які публічно підтримують агресію Російської Федерації, окупацію Автономної Республіки Крим та визнають так звані «ДНР» та «ЛНР» (рішення від 20.10.2016 р.).
Події на сході країни, мали неабиякий вплив на діяльність депутатів нашої фракції. Так, з ініціативи учасника бойових дій В. Лескова, було створено депутатську групу «З питань учасників АТО, бойових дій, Революції гідності, волонтерського руху та зв’язків з громадськістю», в яку увійшли більшість депутатів фракції. Очолювана депутатом А. Переймою, ця група активно працює над проблемою захисту інтересів учасників АТО. Прикладом принципової позиції нашої фракції у цьому плані є засудження депутатами від «Батьківщини» роботи управління Держгеокадасту у Хмельницькій області стосовно зловживань у процесі надання учасникам АТО земельних ділянок: на чотирьох сесіях (з лютого по жовтень 2016р.) розглядався депутатський запит щодо припинення з боку управління порушень прав в отриманні земельних ділянок учасниками АТО з с. Зоряне Віньковецького району. Як наслідок, депутати змусили посадовців виконати закон, надавши воїнам АТО придатну для використання землю.
Актуальним питанням, яким опікувалася фракція протягом 2016-го року, було і залишається питання регіонального розвитку Хмельниччини, яке з різних причин блокується окремими особами. Ігнорування позиції фракції щодо включення до порядку денного сесій питання про Програму проведення обласного конкурсу мікропроектів регіонального розвитку на 2016-2020 рр. практично позбавляє територіальні громади області можливості йти в ногу з часом, здобуваючи досвід у підготовці інвестиційних проектів регіонального розвитку, а також залучати додаткові, в тому числі міжнародні грантові джерела розвитку територій. Принциповість позиції фракції у цьому питанні спрямовується на знищення практики ручного і подекуди невиправданого розподілу коштів обласного бюджету, коштів Державного фонду Регіонального розвитку, коштів з інших джерел. Саме тому на контролі депутатського корпусу з липня 2016 року по сьогодні залишається депутатський запит М. Бойка щодо необхідності затвердження Програми, яка розроблена автором запиту. На її прийнятті депутати фракції наполягатимуть, незважаючи ні на що.
Вартим уваги є і те, що фракція політичної партії відіграла не останню роль у плані організації роботи новообраної ради. Активна участь делегованого представника до складу робочої групи з підготовки проектів регламенту обласної ради та положень про постійні комісії і президію обласної ради дозволили реалізувати власні бачення щодо названих вище документів, у тому числі підтриманої депутатським корпусом ідеї створення постійної комісії з питань децентралізації, регіонального розвитку та комунальної власності. Робочою групою також розроблено положення про помічника-консультанта депутата обласної ради, що дало можливість залучити до роботи наших активних представників органів місцевого самоврядування, членів партії «ВО «Батьківщина» і потенційних народних обранців у майбутньому. Серед них не можемо не відзначити Аллу Троян, Аллу Олендру, Ольгу Щербину, Анатолія Бузівського, Петра Старосту, Антоніну Степанюк, Катерину Фараон, Віталія Матійкова, Миколу Площинського, Віталія Великого. Саме з їхньою посильною допомогою депутати нашої фракції реалізовують надані повноваження через громадські приймальні, здійснюючи безпосередні зустрічі з виборцями за місцем проживання. Адже саме постійний контакт із жителями області є запорукою розв’язання проблем, з якими вони звертаються, в тому числі соціального характеру. Зокрема, завдяки цьому, за звітний період депутатами фракції надано матеріальну допомогу на лікування близько 300 жителям області на суму понад 250 тисяч гривень. Вирішено чимало питань соціально-економічного характеру.
Необхідно відзначити і те, що робота фракції депутатів будується на тісній співпраці з бюро Хмельницької обласної партійної організації ВО «Батьківщина», яке є її керівним органом і до складу якого входить голова фракції. Регулярна участь у його засіданнях, як і постійні робочі контакти з головою партійного осередку О. Лукашуком, є запорукою злагодженої і цілеспрямованої політики партійної організації, яку реалізовують депутати у повсякденній діяльності.
Загалом вважаємо, що наша активна позиція у депутатській діяльності матиме належну оцінку виборців. Водночас готові запевнити всіх жителів Хмельниччини: ми готові надалі стояти на захисті ваших інтересів, оскільки робимо це з почуттям відповідальності, віри і неймовірного бажання принести користь тим, кому не байдужа доля держави. Ми переконані, що слова нашого лідера Юлії Тимошенко про справедливість, яка неодмінно переможе, мають бути не просто гаслом, а закликом до дій.
Дякуємо вам!