Питання, які розглядалися цього вівторка на колегії облдержадміністрації, — актуальні й на часі. Йшлося про проведення комплексу весняно-польових робіт, забезпечення наших краян мінімальною зарплатнею, а також про підготовку до літньої оздоровчої кампанії. За великим рахунком провів засідання голова обласної ради Михайло Загородний. Саме в нього виникало безліч запитань, почасти й незручних, до очільників районів та департаментів.

Зокрема, Михайло Васильович цікавився, наскільки збільшилися доходи до бюджетів після подвійного підвищення заробітної плати, який її розмір в тому таки агропромисловому комплексі, чим пересівають площі (до 10 тисяч гектарів) втрачених через посушливу осінь посівів ріпаку, забезпеченням пально-мастильними матеріалами й мінеральними добривами тощо. Водночас, голові облдерж- адміністрації Олександру Корнійчуку видалося, що буде достатнім грізно наказати підлеглим «все тримати під контролем, бо агропромисловий комплекс — головна галузь».
Коротко проаналізуємо ситуацію в області в розрізі порушених питань.
Отже, про «Літо-2017». Цього року на оздоровлення та відпочинок дітей соціально незахищених категорій в обласному бюджеті закладено більше 4,5 мільйона гривень, ще більше двох мільйонів передбачено для дітей, які виховуються в інтернатних закладах області. У планах — оздоровити до 37 тисяч школярів. Це приблизно третина від їх загального числа.
 Діятиме 171 оздоровчий заклад. Більшість із них з денним перебуванням, у тому числі 70 літніх мовних таборів, 2 — праці і відпочинку, 5 наметових містечок. Середня вартість путівки до стаціонарних таборів складатиме 3,4 тисячі гривень.
Щодо весняно-польових робіт в нашому краї інформував заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Вадим Конончук. Він зазначив, що цьогоріч посівні площі збільшаться до 1,152  мільйона гектарів. Питома вага зернових культур складає більше 50 відсотків, технічних — 36 відсотків. Наразі понад дев’яносто відсотків площ посівів у доброму і задовільному стані. У всіх господарствах проведено перше підживлення озимих, а станом на 20 березня агроформування вже посіяли 1430 гектарів ярих ранніх зернових культур.
Засобами захисту рослин сільгосппідприємства забезпечені на 70 відсотків до потреби, приблизно настільки ж і пальним.
Про виконання вимог законодавства щодо забезпечення мінімальної заробітної плати в області, як завжди чітко і в подробицях доповіла директор департаменту соціального захисту населення ОДА Світлана Лукомська. За її словами, платню своїм працівникам уже підвищили на 196 підприємствах краю, за рахунок чого до бюджетів додатково надійшло 60 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб та більше 67 тисяч єдиного внеску.
За два місяці було виявлено 61 порушення легалізації трудових відносин, притягнуто до адміністративної відповідальності 6 осіб. А ще за цей час зареєстровано понад 1400 суб’єктів підприємницької діяльності, 1280 трудових договорів між під­приємця-ми-фізичними особами та найманими працівниками та 1214 трудових договорів з найманими працівниками у юридичної особи. Таким чином загалом з «тіні» вдалося вивести понад 3900  осіб.