З метою обміну досвідом представники об’єднаних  територіальних громад Івано-Франківської області завітали на Хмельниччину. Ця поїздка відбулася у рамках реалізації програми U-LEAD з Європою «Програма для України — розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».
Зокрема, делегація з Прикарпаття побувала у Наркевицькій ОТГ Волочиського району. Адже тут вже є конкретні напрацювання щодо покращення інфраструктури сіл та життя громади. Про те, що зроблено і що у планах, гостям розповідали голова Наркевицької громади Любов Гула та представники ОТГ.                         

Минуло півтора року відтоді, як створилася Наркевицька селищна об’єднана територіальна громада, до складу якої входять 16 населених пунктів, у яких проживає 6630 мешканців. У виконавчому комітеті селищної ради, окрім голови, працюють його перший заступник, секретар та шість старост. Також утворено відділи обліку та звітності, а саме: фінансовий, земельний, екології, містобудування та архітектури, економічного розвитку та інвестицій, соціального захисту населення, культури і туризму, освіти, молоді і спорту. Є тут також і державний реєстратор.
    На утриманні селищної ради перебувають чотири загальноосвітні навчальні заклади, в яких навчаються 480 учнів та чотири дитячих садочки, де виховуються 165 малюків. Крім того, за період створення громади відкрито дитячу школу мистецтв, у якій займаються 78 дітей.
Протягом минулого року силами громади реконструйовано опалювальну систему, проведено капітальний ремонт підлоги будівлі та спортивного залу, встановлено модульну котельню у Наркевицькій загальноосвітній школі.
Тож, як зауважила в ході презентації діяльності ОТГ її голова Любов В’ячеславівна Гула, у громаді приділяється велика увага культурному та спортивному розвитку сільчан. Причому велика кількість культурно-масових заходів проводиться не лише в Наркевичах, а й у навколишніх селах. Постійними учасниками таких заходів є аматори зведеного хору та духового оркестру. Ці творчі колективи забезпечені сценічними костюмами та музичними інструментами, що придбані за кошти громади.
За рахунок коштів ОТГ утримуються також дві футбольні, міні-футбольна й волейбольна команди та відкриті дитячі спортивні секції. Виплата заробітної плати працівникам сфери культури, оплата енергоносіїв у клубах, Будинках культури та навчальних і дошкільних закладах, часткове придбання підручників і комп’ютерного обладнання для учнів здійснюються за рахунок бюджету селища.
 А що стосується доходів місцевої громади, то лише за минулий рік бюджет об’єднаної територіальної громади поповнися на 35 мільйонів 113 тисяч гривень. Загалом доходи бюджету ОТГ у розрахунку на одного жителя торік склали майже п’ять тисяч гривень.
На території громади працюють великі бюджетоформуючі підприємства, зокрема, «Енселко-Агро», «Астарта», Наркевицький цукровий завод, які, крім наповнення бюджету, активно допомагають у вирішенні нагальних питань у рамках соціальних угод.
Задля покращення благоустрою та санітарного стану населених пунктів у Наркевичах успішно працює комбінат комунальних підприємств. У сфері його діяльності — надання послуг із водопостачання та водовідведення, збір та вивіз побутового сміття з індивідуальних господарств, проведення ремонту та обслуговування вуличного освітлення тощо. За невеликий період часу побудовано артезіанські свердловини для водопостачання у селах Юхимівці та Шмирки, здійснено капітальний ремонт свердловини у селі Кущівка, збудовано зовнішні мережі водопостачання у селищі Наркевичі і т. д.
А нещодавно в ОТГ створено громадське формування «Громада і порядок», до складу якого входить 11 чоловік. Це, так би мовити, ноу-хау в напрямі підтримки безпеки мешканців сіл. І що важливо — правопорушень на території громади значно поменшало. До речі, дільничним інспектором поліції працює житель громади Ярослав Сівак, який добре володіє ситуацією і разом зі своїми добровільними помічниками забезпечує правопорядок.
Для фінансової підтримки цього громадського формування з місцевого бюджету виділено 80 тисяч гривень. А нещодавно для підсилення контролю у найбільш відвідуваних місцях встановлено засоби відеоспостереження.
«У перспективі — створення Центру первинної медико-санітарної допомоги та Центру надання адміністративних послуг, будівництво водогонів та ремонт комунальних доріг», — зауважила Любов Гула.
Тож перші суттєві кроки у становленні Наркевицької ОТГ уже зроблено. Гості з Івано-Франківщини з інтересом ознайомилися з її діяльністю і переконалися, що тут працюють задля розвитку населених пунктів. Усі налаштовані на позитив, який підтверджується конкретними справами, Отож є всі підстави сподіватися, що мешканцям та місцевій владі громади  спільними зусиллями вдасться реалізувати ще чимало хороших задумів і починань.