Завершення минулого тижня для міста Хмельницького було позначене кількома важливими подіями, учасником яких став радник міністра юстиції, депутат Верховної Ради України Ігор Алексєєв. Попри щільний робочий графік Ігор Сергійович зустрівся з журналістом «Подільських вістей» і відповів на запитання.

— Ігоре Сергійовичу, насамперед, чим був позначений візит до Хмельницького і чому наше місто стало об’єктом уваги представника Мін’юсту?
— У приміщенні Хмельницької обласної ради відбулася конференція «Як органи місцевого самоврядування і держави можуть відповісти на правові проблеми громад». Ініціатором цього заходу стало Міністерство юстиції України, а спів-організатором — Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Тема конференції надзвичайно актуальна на сьогодні, тож у ній взяли участь представники об’єднаних територіальних громад, місцевого самоврядування, координаційного центру з надання правової допомоги, інші.
    За останні три роки в державі фактично з нуля створено найбільш розгалужену систему центрів безоплатної правової допомоги, що об’єднує 500 пунктів доступу до послуг. Понад 2600 незалежних адвокатів, понад 1600 штатних юристів надають правову допомогу для населення безкоштовно. До речі, за ініціативи головного територіального управління юстиції Хмельницька обласна рада прийняла торік обласну програму правової освіти населення до 2020 року, на реалізацію якої передбачено 100 тисяч гривень.
    Як відомо, в Хмельницькій області активно реалізується реформа децентралізації. Відсоток новоутворених громад — один з найвищих в Україні. Тому з’явилася потреба допомагати реалізувати своє конституційне право на правовий захист не лише громадянам, а й територіальним громадам. Сьогодні якраз ішла мова про взаємодію органів влади, громадських організацій, центрів з надання безоплатної допомоги. Також були представлені методичні рекомендації щодо розробки і впровадження відповідних програм на місцях. Захід викликав інтерес у всіх учасників, адже був проведений аналіз найбільш поширених помилок, які зустрічаються під час підготовки цільових програм. Ми максимально спрямовуємо зусилля, щоб якісна безкоштовна правова допомога стала більш доступною для найвіддаленіших населених пунктів.
— Можливо, під час спілкування були нарікання, що не всюди обіцяна правова допомога надавалася безкоштовно?
— Таких прикладів не було і бути не може. Інша річ, що не всі ще вірять у безоплатні юридичні послуги. Тож поширювати цю інформацію, втілювати в життя правові засади зобов’язані керівники територіальних громад і юристи, котрі надають безкоштовну допомогу.
— В області запрацювали ще кілька проектів, ініційовані Мін’юстом. Які враження від їх реалізації?
— Так, на Хмельниччині вже впроваджено таке нововведення як видача свідоцтв про народження безпосередньо у пологовому будинку. Батькам вже не доведеться витрачати час, обходити кабінети чиновників. І ми чуємо лише схвальні відгуки на таку новацію.
    А ще проект «Шлюб за добу», окрім Кам’янця-Подільського, запровадили і в Хмельницькому. Тепер молодята, котрі не бажають чекати місячного терміну для одруження, зможуть зареєструвати шлюб лише за 24 години. Додам, що з початку цього нововведення Мін’юстом у 34 українських містах послугою вже скористалися понад сім тисяч пар.
Варто зауважити, що на Хмельниччині зміни, про які згадуємо, відбуваються досить активно. Про це наголошувалося на нещодавній колегії міністерства. Хмельниччина опинилася у центрі  пілотних проектів, що наближають Україну до європейського сервісу. Колеги з інших областей навіть заздрять Хмельницькому головному  управлінню юстиції, очолюваному Віктором Худняком, яке рішуче впроваджує новації.
— Міністерство юстиції, знаємо, наполягало і на проведенні судової реформи. Проте, відверто кажучи, очікування народу поки що залишаються невиправданими.
— Ці зміни мали би ухвалити в Україні ще на початку 90-их. Тоді вдалося б уникнути тієї проблематики, яка накопичувалася всі ці роки. Наразі справді рівень недовіри до судової системи надто високий. Повернути цю довіру — процес не одного дня чи місяця. Проте суттєві кроки у цьому напрямку вже зроблені. Це — зміни щодо добору суддів, зокрема у формуванні суддівського корпусу Верховного суду. Відкриті конкурси, безперечно, обернуться позитивом. На відкритих конкурсах формуватиметься і склад Апеляційного суду. Такі ж вимоги треба запровадити при призначенні суддів першої інстанції. Реформування, яке базуватиметься на абсолютно нових підходах, піде на користь суспільству.
— Ігоре Сергійовичу, сьогодні часто порушується питання про перенасичення випускників, які отримують юридичну освіту. В Хмельницькому, до речі, також практично кожен виш готує юристів. Проте їхнє працевлаштування стає величезною проблемою, бо пропозиція перевищує попит.
— На моє переконання, хто зацікавлений мати глибокі й ґрунтовні знання, той обов’язково знайде своє місце в юриспруденції. Сьогодні ми проводили правові змагання серед команд із різних вишів Хмельницького — університету управління та права, Хмельницької прикордонної академії, університету «Україна», інших — і я помітив чимало цілеспрямованих, активних студентів. Кращих відзначили дипломами. Я впевнений, що вони знайдуть своє місце в улюб-
леній професії. Представники Мін’юсту практикують постійні виїзди у студентські колективи, щоб майбутні юристи підвищували знання і свою кваліфікацію.
Головний мотиваційний засіб для нинішніх випускників — рівень заробітної плати. До прикладу, за останні роки в органах юстиції він достатньо зріс і тепер кожному з них є до чого прагнути. Помітно, що сьогодні кращі кадри ідуть працювати в юстицію, адже, окрім гідної зарплати, це ще хороша можливість у нових умовах реалізувати себе як високопрофесійна особистість.