Очолювати об’єднану територіальну громаду, та ще й одну з найбільших в Україні, в яку згуртовалося півсотні тутешніх сіл, — справа не з легких. Ще важче бути першопрохідцем. А тим паче за умов, коли законодавство «наздоганяє» реформу з децентралізації та розбудови місцевого самоврядування. Але, схоже, у Дунаєвецької міської ОТГ, яку очолює Веліна Заяць та її команда, досить непогано це виходить. А деякі напрацювання та практики, розроблені та розписані до дрібниць і опробовані у цій громаді, направду унікальні та дуже вдалі. Тому й потягнулися сюди колеги з різних куточків України за досвідом.
Чим та як живе ОТГ останнім часом, ми й попросили розповісти Веліну Владиславівну.

— Місцеве самоврядування – це найбільш наближена до людей ланка влади. До нас перших люди йдуть зі своїми проблемами, надіями та сподіваннями. І саме від нашого професіоналізму, досвіду, компетенції та відповідальності залежить добробут населення та майбутнє наших міста та сіл. Але влада лише тоді задовольнятиме потреби кожного, коли й сама громада братиме активну участь у прийнятті рішень, коли всі разом вирішуватимемо питання життєдіяльності наших населених пунктів. Ми відразу збагнули: щоб досягти справді якісних і відчутних змін, потрібні консолідація зусиль усіх — і депутатів, і міськвиконкому, і старост, і керівництва ОТГ, і містян та сільських жителів. А ще — якомога більше публічності та широкого обговорення. Чимало вдається, бо працюємо гуртом і злагоджено.
 А роботи, повірте, вистачає, графік на щодень розписаний похвилинно. Адже багато за що доводиться братися вперше, принаймні, в Україні ще не було подібного реформування. Правда, певний досвід можемо почерпнути у наших європейських сусідів — і користуємося такою нагодою (далі розповім про це детальніше). Деякі проекти допомагають реалізувати ті ж західні партнери (про це також далі). А щоб навести лад у комунальній сфері, вирішити питання з водою, коли водогони експлуатувалися та не відали ремонту понад сімдесят літ, з дорогами, які не лише на Дунаєвеччині, а й по всій Україні є чи не найбільшою бідою, та іншими господарськими проблемами — треба просто вишукувати кошти і денно та нощно працювати, засукавши рукава. Що й робимо. Відколи розвеснилося безперевно займаємося благоустроєм: закупили за власні бюджетні кошти та висадили в райцентрі 250 багаторічних квітучих кущів, продовжуємо облаштовувати тротуари та закінчуємо підсвітку переходів, розчистили та поприбирали кладовища, ремонтуємо  дороги, відновлюємо освітлення  у населених пунктах, будуємо зупинки, в зоні відпочинку в Мушкутинецькій долині висадили 300 беріз та 600 верб, чистимо криниці та встановлюємо цебриня, прибираємо сміття (до речі, придбали новий сміттєвоз, пилезбірник до трактора) та будуємо сміттєсортувальну лінію. Завершили грандіозну та досить дороговартісну реконструкцію Центру надання адміністративних послуг. Ясна річ, що і первинну медицину підтримуємо та забезпечуємо всім необхідним, торік, до прикладу, купили пересувний цифровий флюорограф...
Про освіту в нашій громаді варто сказати окремо, бо галузь є чи не найпріоритетнішою і, власне, сюди скеровується левова частина витрат нашого бюджету. Адже тепер її фінансування практично повністю, окрім зар-плати вчителів, покладено на наші плечі: якщо цього року плануємо власних надходжень у межах 67 мільйонів гривень, понад 40 мільйонів піде на утримання дошкільних, позашкільних закладів (Будинок творчості школяра, станцію юних натуралістів, станцію юних туристів), методичний сервісний центр,  дитячо-юнацьку спортивну школу та інші заклади. Загалом же у нашій громаді є 25 загальноосвітніх шкіл, де навчається 3645 учнів. Позашкільним навчанням охоплено 4534 дитини. 31 дошкільний навчальний заклад відвідує 1246 дітей. Для забезпечення просторової доступності освітніх послуг для дітей, за місцем проживання яких відсутній навчальний заклад, створення безпечних санітарно-гігієнічних та комфортних умов навчально-виховного процесу, ми визначили дев’ять базових навчальних закладів І-ІІІ ступенів. Не створили опорного навчального закладу, натомість прийняли рішення про підготовку навчальних закладів, які потенційно можуть бути опорними. Вирішили підсилити їх навчально-технічну базу, забезпечити професійними кадрами, щоб якісні освітні послуги стали доступними всім дітям. Саме під такі навчальні заклади із залишків освітньої субвенції 2016 року нам виділено майже дев’ять мільйонів гривень на проведення робіт з енергозбереження та облаштування кабінетів природничо-математичного циклу з повним мультимедійним забезпеченням, придбання шкільних автобусів. Тож плануємо обладнати чотири кабінети фізики, три кабінети інформатики, два кабінети біології, дві хімії та ще докупимо два шкільних автобуси.
В галузі освіти наша ОТГ співпрацює зі шведсько-українським проектом SKL «Підтримка децентралізації в Україні». Завдяки цій співпраці створено навчально-методичний центр зі збору, систематизації та тиражування успішних практик у сфері управління освітою в громадах та першу в Україні спеціалізовану онлайн-платформу «Кращі практики управління освітою в громадах». Зокрема, наші освітяни описали практики щодо підвезення учнів, оптимізації освітньої мережі та структури управління освітою. Також завдяки проекту SKL представники нашої громади мали можливість побувати в республіці Польща та ознайомитися з управлінням освіти в їхніх гмінах. А наприкінці квітня у межах цього проекту спільно з Міністерством освіти і науки України та за експертної підтримки департаменту освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації ми провели семінар-тренінг у форматі «рівний рівному» на тему: «Ефективне управління освітою в ОТГ» для представників регіональних інститутів післядипломної педагогічної освіти.
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» організували для переможців конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2016 році, серед яких і наша ОТГ, візит до Латвійської Республіки. Там ми зустрічалися з представниками Міністерства охорони навколишнього середовища та регіонального розвитку Латвії, які ділилися досвідом підготовки та реалізації реформи територіального устрою на центральному рівні. А керівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування (волостей) ознайомили нас з кращими практиками з питань економічного розвитку, створення робочих місць, надання адміністративних послуг, говорили про теоретичні та практичні аспекти підготовки проектів розвитку, роль самоврядування в розвитку підприємницької діяльності, план рееміграції краю, бюджет самоврядування — про все, що дали реформи територіального устрою Латвійської Республіки.
Ще один напрям нашої роботи — підтримка та розвиток спорту, особливо — на селі. Адже це здоров’я наших людей, найперше молодого та підростаючого покоління. Тому на цьому намагаємося не економити. В ремонт спортзалів, облаштування спортивних майданчиків, придбання спортивного інвентаря, організацію змагань, фінансове забезпечення участі у різноманітних, зокрема і міжнародних турнірах, вкладаємо як кошти бюджету ОТГ, так і залучаємо спонсорів. Нещодавно, наприклад, профінансували поїздку наших 54 спортсменів, які відповідно до Угоди про співпрацю між нашим містом та містом-побратимом Брандіс над Лабем – Стара Болеслав (Чехія), брали участь у спортивних змаганнях дітей віком 12-16 років та мали культурну програму. Діти просто у захваті від цієї подорожі. Ми ж гордимося здобутками наших спортсменів, які стають переможцями не лише обласних, а й республіканських та міжнародних змагань. Такими як Станіслав Семков, Анна Слободянюк, яка виборола срібло на молодіжному чемпіонаті Європи з самбо, обійшовши 300 самбістів із 23 країн. А Максим Григор’єв торік привіз бронзу з Міжнародних змагань юних натуралістів. Є ще дуже багато як командних, так й індивідуальних перемог — усіх і на перерахуєш...
Наостанок скажу лише, що ми маємо зробити все, аби люди, які об’єдналися в нашу територіальну громаду, ніколи не пошкодували за свій вибір, аби всім нам тут справді зажилося краще.