У неділю відвідав Хмельницький міський продуктовий ринок. При вході, на швидко змонтованій сцені, кілька волонтерів із числа колишніх воїнів-афганців виконували  пісні, на тематику колишньої афганської бойні і нинішньої війни на сході. У кожного з них  на грудях —  бойові нагороди. Одразу видно, що чоловіки той пісенний репертуар, як кажуть, власною кров’ю та солдатським потом писали.

 
Посеред майданчика — скринька для благодійних внесків на підтримку воїнів АТО. І,  що вразило, це те, що люди масово опускали в той короб хто скільки міг. Активність, бажання хоч що-небудь зробити для своїх українських захисників були бездоганними.
То хіба є така сила, яка  могла   б здолати цей народ? Така пафосна думка пройняла аж до мозку кісток. Пригадав щось подібне з історії Польщі, коли волонтери і добровольці гнали із своєї території вимуштрувані, озброєні до зубів будьонівські полчища. Воістино перемагають ті, хто сильніший духом, а не бронею.  
Попри це подумав, коли ж то стільки сказано про «новостворене», «наймогутніше» військо Європи, коли стільки проспівано дифірамбів керівництву  держави, яке денно і нощно кує оборонну могутність України, то навіщо ті скриньки із благодійними внесками, які в цій  ситуації є швидше реальним доказом протилежного.  Мабуть, за роздутою, помпезною пропагандою образу «могутнього Українського війська» ховається дещо інше.
Та й сама доктрина так званої «Антитерористичної операції на сході», придумана керівництвом держави, засвідчує неефективність обраної владою стратегії. Бо  в червні 2017 року ми ні на крок не стали ближчими до завершення війни, аніж у червні 2014-го.  
Складно не погодитися з тими, хто вважає, що режим АТО не просто вичерпав себе, він себе просто дискредитував. Уже понад три роки триває, як офіційно названо - «Антитерористична операція», однак досі немає рішення жодного суду про визнання «ДНР»-«ЛНР»  терористичними організаціями.
А втім, Петро Порошенко вважає: «Якщо   ми скасуємо антитерористичну операцію і водночас не надамо військовим права діяти адекватно в умовах агресії, ми залишимо Україну беззахисною.  Саме тому і був розроблений законопроект за моїм дорученням. До цього були залучені  фахівці провідних інститутів, апарату РНБО. І зараз буде проводитися експертне обговорення. Після цього будуть залучені народні депутати, щоб висловити свою компететну точку зору. Після обговорення я ініціюю  внесення цього закопроекту до Верховної Ради».
Проте з цього приводу є й інші думки. Зокрема, народний депутат України і він же колишній голова Донецької ОДА Сергій Тарута заявив: «Вже неодноразово звучали заяви про те, що за місяць-два в певних умовах конфлікт на Донбасі можна вирішити, але війна триває понад три роки. Я не вірю, що у влади з’явиться план, який вирішить конфлікт протягом місяця».
Не менш критично оцінює ситуацію на Донбасі в одному із інтерв’ю екс-керівник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк: «Це своєрідна підготовка до заморожування конфлікту і перетворення ситуації на сході в чергове Придністров’я. Очевидно, що АТО не вичерпала себе, вона просто себе не виправдовує. Люди щодня гинуть, буває, що й десятками. Нам багато чого не повідомляють, коли розповідають про те, що одна-дві людини загинули, а чотири-вісім поранені. Це неправда. Мабуть, думають про майбутні вибори, які зараз абсолютно нікому не потрібні».
Погодьтеся, сумніви у здатності української влади завершити війну на сході цілком зрозумілі, бодай, у світлі того, як легко був зданий свого часу Крим.  
Люби Боже правду, нині  голова НРБО Олександр Турчинов теж розмірковує, що АТО на сході України  себе не виправдовує, хоча тут же заявляє, що  працює над законопроектом: «Це дуже серйозне питання, що вимагає обговорення  в професійному експертному середовищі. Уточнений законопроект «Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей» буде представлено Президенту, після чого, сподіваюся, він оперативно буде внесений до Верховної Ради».
Насамкінець і таке: не хто інший, а саме Олександр Турчинов, який  на початку 2014 року виконував обов’язки Глави держави, є відповідальним за рішення не чинити спротив анексії українського півострова.
То чого досягнуть нині зусилля пана Турчинова спільно із зусиллями пана Порошенка щодо «реінтеграції» Донбасу — покаже час.  
А він уже, на жаль, дуже  і дуже затягнувся не на користь останніх.