Вісім десятків актуальних для Хмельниччини питань розглянули у четвер депутати на сесії обласної ради.

Аби лише почули у верхах...
У наших обранців уже стало звичною практикою привертати увагу органів центральної влади до тих чи інших проблем не лише регіону, але й держави в цілому. Відтак одразу декілька звернень адресувалося Президенту, Кабінету Міністрів, Верховній Раді України, іншим відомствам і цього разу.
Зокрема, Юрій Смаль попросив підтримати працівників державного підприємства «Пасічна», що на Старосинявщині, та клопотати перед  Національною Академією аграрних наук, аби там вивчили ситуацію, що склалася на підприємстві, та вжили дій, щоб воно надалі мало змогу функціонувати належним чином. Заступник голови ради Валерій Лесков озвучив звернення щодо недопущення передачі державних підприємств лісового господарства у концесію. Колеги їх цілковито підтримали, як і Сергія Іващука, що вкотре бив на сполох про бездіяльність органів державної влади в питаннях рейдерського захоплення земель, майна, а також непрозору діяльність Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації прав Міністерства юстиції України. Крім цього, Сергій Іващук закликав учергове звернутися до глави держави з вимогою скасувати постанову КМУ від 07 червня 2017 року № 413 «Деякі удосконалення управління у сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними». Наостанок депутати проголосували за звернення,  в якому йшлося за те, щоб виключити із законодавства України норму про е-декларування для громадських організацій.
... і на місцях щоб не дрімали
Це засідання сесії знову було багатим на запити від обранців. Хоч дев’ять з них зняли з контролю, з’явилося чимало й нових.
Одним з найрезонансніших став запит  Наталії Вишневської, яка виступила на боці ініціативної групи з Дунаєвець. Вже не один рік поспіль люди оббивають пороги різних інстанцій через те, що їх отруює викидами місцевий завод із виробництва спіненого стиролу, розташований на території підприємства сільгосптехніки. Доведені до відчаю, вони погрожують навіть спалити його, якщо влада й надалі нічого не робитиме для розв’язання проблеми. З цього приводу до слова запросили начальника відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Олега Ліщука. За його словами,   перевірки на заводі проводилися, після чого було прийняте рішення про призупинення його діяльності. Проте минуло небагато часу і підприємство знову відновило роботу. Як зазначив виступаючий, зараз інспектори не можуть туди потрапити, тому попросив втрутитися в ситуацію депутатів. Останні ж дійшли висновку, що зможуть це зробити після створення спеціальної комісії, яка згодом і надасть відповідні висновки.
Клопотали про своїх виборців й інші. Так, Надія Новосельська вимагала встановити законність розпаювання земель комунальної власності в Балині Дунаєвецького району. Олег Білявець порушив питання неправильного застосування   окремих пунктів Кодексу газорозподільчих систем постачальними, розподільними та транспортувальними компаніями. Одразу три запити надійшло від Олександра Савчука. У них йшлося про зміни в Порядку використання коштів цьогорічного обласного бюджету для надання грошової допомоги громадянам, які потребують дороговартісного лікування; створення робочої групи з питання будівництва лікувально-діагностичного корпусу обласної дитячої лікарні; а також про  рейдерське захоплення комерційною структурою території Зарічанського ринку в Чемеровецькому районі.
В сесійний період Сергій Іващук клопотав звернутися до командира військової частини А 0553 за поясненнями щодо неправомірного розпорядження землями оборони; Ніла Островська зосередила увагу на  критичному стані автомобільних доріг державного значення у Красилівському районі;  Олександра Дехтярука непокоїло масове знищення лісових насаджень під час збору лікарських трав на території Понінківської громади.
Загалом в обласній раді зараз  на контролі перебуває 42 депутатських запити.
На вістрі доби
Доволі продуктивно розглядали депутати й решту питань порядку денного сесії. Згідно з кадровими призначеннями, відтепер директором Мазниківського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів буде Ганна Кучерук, а Китайгородський очолить Наталія Базюк. Деяких керівників комунальних закладів звільнили.
Потім  були затверджені звіти про виконання семи обласних програм, що стосуються соціально-економічного розвитку Хмельниччини, підвищення енергоефективності, протидії захворюванню на туберкульоз, боротьби з онкологічними захворюваннями, соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в АТО та членів їхніх сімей тощо. Ще до чотирьох обласних програм  внесли зміни. Далі про свою діяльність відзвітували п’ять постійних депутатських комісій, інші ж мають це зробити на наступній сесії.