У прес-центрі ХОДТРК «Поділля-Центр» відбулася зустріч із представницею Всеукраїнського громадського руху «Сила права» Іриною Верігіною.

За словами активістки, команда юристів правозахисної організації надає безкоштовну юридичну допомогу постраждалим внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, а саме: займається підготовкою та супроводом позовів на всіх етапах судового провадження до фактичного отримання компенсації за завдану війною моральну та матеріальну шкоду.  Враховуючи, що на державному рівні не визнано факту війни та не прийнято закон про окуповані території, екс-голова Луганської ОДА Ірина Верігіна вважає проривом перше в історії правосуддя, зокрема  позитивне рішення Голосіївського районного суду міста Києва у власній справі проти Росії. Завдяки співпраці із Міністерством внутрішніх справ, Міністерством оборони та Збройними силами України, Міністерством  юстиції, Державною службою України з надзвичайних ситуацій,  за два роки копіткої праці та наполегливості громадського руху, позитивних рішень судів на користь постраждалих громадян винесено близько сотні. Це, звичайно, не багато, адже за статистикою, життя  близько двох мільйонів громадян скалічене війною, а це  — родини загиблих, військовослужбовці і цивільні особи, які отримали поранення й каліцтва, полонені і незаконно ув’язнені, а також вимушені переселенці. Загальна ж сума збитків, розрахованих на підставі практики Європейського суду з прав людини, перевищує 100 мільярдів доларів США.
«Ми повинні зобов’язати Росію відшкодувати завдані збитки!» – переконана Ірина Верігіна. Враховуючи світовий досвід та спираючись на положення Конвенцій ООН, перші погашення позовів, як вважають фахівці «Сили права», відбудуться за рахунок переуступки кредиту у розмірі трьох мільярдів  доларів США, отриманого Україною від Російської Федерації за часів президентства Віктора Януковича (30 травня 2016 року Голосіївський суд наклав арешт на виплату так званого «кредиту Януковича» Російській Федерації). У разі відмови держави-агресора добровільно виконати судові рішення і компенсувати заподіяну шкоду, у дію вступить процедура арешту майна РФ, що знаходиться у юрисдикції України та інших держав, а це активи загальною вартістю понад три трильйони доларів США.
Звичайно, процес виплати компенсацій може затягнутися, але початок уже зроблено. Для надання в європейські та Гаазький суди документально підтверджених фактів, команда «Сила права» створила базу доказів військових злочинів РФ на території Донбасу та Криму і базу позитивних рішень судів щодо визнання завданої  українським громадянам шкоди внаслідок військової агресії з боку Росії.  Як зазначила Ірина Верігіна, Хмельниччина є флагманом у цьому напрямі, адже має  тридцять позитивних рішень!
Отож, аби розпочати правовий процес, переселенцям,  військовослужбовцям або рідним полеглих бійців варто звернутися до регіональної юридичної приймальні  ВГР «Сила права» за адресою: м. Хмельницький, вул. Соборна, 75, або за тел. (0382) 65-75-20.