14 серпня авторитетне американське видання «The New York Times» опублікувало матеріал під заголовком «Північнокорейський ракетний успіх пов’язаний з українським заводом». В матеріалі йдеться про те, що останні успішні випробування міжконтинентальних балістичних ракет в КНДР стали можливими завдяки ракетним двигунам українського виробництва (йдеться про «Південмаш»).

Про це журналістам стало відомо з аналізу, опублікованого американськими розвідувальними службами. Обговорювалися дві можливі версії того, як КНДР змогла отримати українські двигуни РД-250. Американські фахівці не виключають, що розробки українських конструкторів були викрадені північнокорейськими шпигунами. На користь цієї теорії наводиться інцидент шестилітньої давнини, коли українські спецслужби затримали двох корейських агентів, які намагалися викрасти розробки. Утім, ця версія малоймовірна, оскільки навіть маючи технічну документацію, КНДР не змогла би самотужки зробити двигуни без залучення спеціалістів із самого «Південмашу».
Інша версія — двигуни були придбані на чорному ринку, куди потрапили шляхом незаконних схем. «Ймовірно, ці двигуни надійшли з України — можливо незаконно. Серйозне питання полягає у тому, скільки їх у них (КНДР) і чи допомагають їм зараз українці», — каже опитаний американським виданням експерт із ракет Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкл Еллман.
Українська сторона поспішила спростувати цю інформацію, мовляв, Україна ніколи не постачала озброєння до КНДР (хоча в прямих поставках Україну і не звинувачують). Утім, цілком реальною може бути версія незаконного збуту двигунів на чорний ринок. На жаль, наближені до влади ділки ніколи не гребували підзаробітком на постачанні зброї. У будь- якому випадку ця інформація набирає розмахів серйозного міжнародного скандалу, який не найкращим чином позначиться на репутації України.
Це далеко не перший скандал, у якому фігурує наша держава.  В 2002 році німецькі ЗМІ звинуватили Україну в постачаннях зброї Талібану. Всього талібам начебто було продано 150-200 танків Т-55 і Т62. На початку 2000-х Україна згадувалася у скандалі з контрабандними поставками крилатих ракет типу Х-55 і Х-55 в Іран і Китай. У тому ж 2002 році в ООН заявили, що Україна разом з ОАЕ незаконно постачали озброєння в Лівію режиму Муаммара Каддафі. В 2008 році вигулькнув скандал з українським транспортним судном «Фаїна», яке, начебто перевозило зброю повстанцям в Південний Судан. В 2011 році міжнародні організації звинуватили ряд країн, і серед них Україну, в постачанні озброєння репресивним режимам на Близькому Сході і Північній Африці перед подіями «арабської весни». В 2015 році «Аль Джазіра» з посиланням на «Associated Press» повідомляла про викриття кувейтськими спецслужбами каналів постачання зброї бойовикам ІГІЛ, у тому числі ПЗРК українського походження.