Про соціальні гарантії працюючим та членам їх сімей ведемо мову з директором виконавчої дирекції Хмельницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності С. А. КІНДЗЕРСЬКИМ.

— Сергію Анатолійовичу, яка чисельність людей, якими опікується очолювана вами виконавча дирекція?
Соціальними пільгами із коштів Фонду безперешкодно користується до 270 тисяч працюючих. Наше пріоритетне завдання: своєчасне надання матеріального забезпечення — виконане.
Опрацьовано 12 тисяч 780 заяв-розрахунків, які надійшли від страхувальників для фінансування допомог з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюваннями самих застрахованих осіб та допомог по догляду за хворими членами сім’ї, а також допомог з приводу травм невиробничого характеру, по вагітності та пологах, на поховання. Всього на зазначені цілі та на інші види допомог використано із бюджету Фонду 85,6 мільйона гривень. Всі ці кошти адресно та своєчасно отримали працівники Хмельниччини.
— Яку допомогу надаєте переселенцям із Криму, з тимчасово окупованих територій України та зони проведення антитерористичної операції?
— Чинне законодавство чітко регламентує виплату всіх видів допомог безпосередньо у дирекціях в містах та районах. Займаємося всіма, хто звертається з числа осіб цієї категорії, однак, зауважте, виплати проводимо лише працюючим. Будь ласка, до ваших послуг телефон «гарячої лінії» — (0382)-61-60-54, а юридична адреса обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 18.
Керівники дирекцій активно працюють у складі штабів з питань соціального забезпечення переселенців при обласній, районних адміністраціях та міськвиконкомах.
— А які ще соціальні послуги надаються із коштів Фонду?
— На жаль, із введенням в дію з 1 січня 2015 року Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», у зв’язку з економією коштів, поки не надаються дотації на оздоровлення дітей. Також практично ліквідоване санаторно-курортне лікування. Залишилася лише безплатна реабілітація хворих після перенесених інфарктів, інсультів, а також хворих після ортопедичних операцій та хворих з порушеннями обміну речовин. З початку року виділено 34 путівки до реабілітаційних відділень санаторіїв «Збруч», що у Сатанові Городоцького району та «Хмільник» на Вінниччині. В цілому на 2015 рік заплановано 78 путівок. Видалені із кошторису регіональної програми відновлення здоров’я застрахованих осіб та членів їхніх сімей витрати на часткове утримання санаторіїв-профілакторіїв та ДЮСШ.
— Сергію Анатолійовичу, а які зміни у законодавстві відбулися у соціальній сфері останнім часом?
— З першого січня 2015 року, згідно зі статею 24 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», змінилися розміри допомог з тимчасової непрацездатності застрахованим особам залежно від страхового стажу:
— 50 відсотків середньої зарплати — застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років;
— 60 відсотків середньої зарплати — застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років;
— 70 відсотків середньої зарплати — застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;
— 100 відсотків середньої зарплати — застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;
— 100 відсотків середньої зарплати — застрахованим особам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»; донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».
А з 4 липня 2015 року постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року № 439 внесені зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціа-
льним страхуванням, затвердженого Постановою Кабміну від 26 вересня 2001 року № 1266.     Відтепер розрахунок середньої заробітної плати проводиться не за 6 попередніх календарних місяців, а за 12.
Конкретні відповіді на запитання щодо застосування змін до Порядку направлені міським та міжрайонним виконавчим дирекціям для керівництва та доведення до відома страхового активу, а також розміщені на суб-порталі обласного відділення Фонду за електронною адресою: http://www.fse.gov.ua/fse/control/khm/uk/index.