Сплата рахунків за спожиті комунальні послуги — одна з найважливіших статей витрат кожної української родини. У зв’язку з підвищенням тарифів на послуги, більшість людей стали шукати нових шляхів економії родинного бюджету та зменшення витрат. Українці стали більш розсудливо витрачати енергоресурси — економлять електроенергію та воду, зменшили споживання природного газу, встановивши сучасне опалювальне обладнання. Але це лише перший крок. Для того, щоб зменшити тягар сплати рахунків за житлово-комунальні послуги, варто звернутися за підтримкою до держави.

В 2015 році Міністерством соціальної політики України було запроваджено нову спрощену систему звернень за житловою субсидією. Тепер бажаючим отримати субсидію не потрібно стояти у довгих чергах різних комунальних організацій та збирати силу-силенну довідок та документів.
Станом на початок 2016 року більше 5 мільйонів сімей вже змогли полегшити тягар щомісячної оплати «комуналки» та отримали підтримку від держави, що якнайкраще свідчить про дієвість та простоту нововведень.
Нова спрощена система звернень за житловою субсидією має низку відмінностей, основні з яких:
1. Скорочено список документів, необхідних для звернення за субсидією. Тепер достатньо подати заяву та декларацію про доходи. Решту необхідної інформації органи соціального захисту населення отримають самостійно від організацій та підприємств, які надають житлово-комунальні послуги населенню.
2. Впроваджено послугу попередньої реєстрації, яка дозволяє, користуючись спеціальними підказками, заповнити всі необхідні документи в режимі онлайн на сайті https://subsidii.mlsp.gov.ua/. Після того як заява та декларація будуть розглянуті спеціалістами управління, заявнику буде потрібно з’явитися для підписання оригіналів документів. Якщо ж з будь-яких причин претендент на житлову субсидію не може з’явитися особисто, то повний пакет підписаних документів, можна надіслати поштою до органів соціального захисту населення.
Субсидія на сплату житлово-комунальних послуг надається терміном на
12 місяців з місяця реєстрації заяви. Після завершення розгляду наданих документів органи соціального захисту населення сповістять заявника про прийняте рішення і розмір наданої субсидії.
Кожна родина, якій важко сплачувати рахунки за спожиті послуги, може звернутися за підтримкою до держави.
Детальну інформацію можна дізнатися на сайті Міністерства соціальної політики України або за телефоном гарячої лінії 0-800-507-309, дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні. Також на  сайті можна знайти всі адреси органів соціального захисту населення в своєму регіоні.