Одразу обмовимося: нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть, навіть коли повністю відмовитися від будь-яких добрив. Хоча, коли з добривами ненароком “переборщити” чи навмисне стимулювати ними овочі й фрукти, то можна й отруїтися. Нітрати також зменшують вміст вітамінів у їжі, впливають і на обмін речовин. Якщо ж вони досить довго “атакують” організм (навіть у невеликих дозах), то збільшується щитоподібна залоза. Саме тому нітрати й зажили недоброї слави.

Аби позбутися нітратів, мийте помідори, не їжте нестиглі дині й пийте зелений чай.

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна.

– Кількість нітратів зменшується в разі ретельного миття та чищення овочів на 10-15%. Петрушку, кріп, салату рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25—30%.

– У процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30—40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80%, морква, капуста – до 70%, буряк – до 40 %.

– Перед приготуванням борщу варто трохи проварити овочі у невеликій кількості води, воду злити, налити свіжої, а вже після цього куховарити.

– Аби зменшити вміст нітратів у огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля “хвостиків”.

– Якщо полюбляєте свіжі салати та соки, не зберігайте їх у холодильнику, бо надмірне охолодження також сприяє перетворенню нітратів на нітрити, які ще шкідливіші.

– Коли ви фанат квашеної, соленої чи маринованої продукції, пам’ятайте, що в перші 3-4 доби у овочах відбувається посилене перетворення нітратів на нітрити. Тож свіжозаквашені капусту, огірки треба пробувати діб через 10—15.

– Не їжте у динях та кавунах нестиглий м’якуш біля шкуринки.

– Споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай – це натуральні нейтралізатори нітратів.

Токсикологи кажуть, що потерпілі, котрі скуштували неякісних помідорів чи персиків, рідко звертаються до відділення "швидкої допомоги". Пояснюється тим, що подеколи люди не підозрюють, що виною недуги є нітрати, або пов’язують нудоту чи блювання із загостренням хронічних хвороб. І коли перебіг отруєння не надто тяжкий, пацієнти лікуються вдома. Та все ж таки отруєння нітратами можна ідентифікувати. Найпомітніші симптоми отруєння нітратами – посиніння губ та нігтів. У разі погіршення стану шкіра також набуває синюшного відтінку, прискорюється серцебиття, з’являються головний біль, відчуття пульсації у скронях.

Перша допомога при отруєнні нітратами така: передусім треба вивести токсини зі шлунка. Для цього влаштовують промивання так званим ресторанним методом: випити 1,5-2 літра води й викликати блювання. І прийняти активоване вугілля з розрахунку 1-2 г на 1 кг маси тіла. Майте на увазі, саме у такій кількості: 2-3 таблетки не допоможуть. Вугілля бажано подрібнити, розмішати, щоб утворилася суспензія, й випити. Можна взяти у аптеці й спорошковане активоване вугілля. Якщо ж стан не поліпшується, треба звернутися до лікарів.