На запитання читачів відповідає експерт із землевпорядних питань, депутат Хмельницької обласної ради Вячеслав АНТОНЮК.

— Що робити, якщо померлий не встиг отримати на землю державний акт? Чи можна успадкувати пай, що перебуває в оренді?
Семен КОЗАК, Дунаєвецький район.
— Цілком можливо прийняти у спадок таку земельну ділянку. Для цього спадкоємець повинен протягом шести місяців від дня відкриття спадщини подати заяву про її прийняття до нотаріальної контори. Звернутися можна як до державного, так і до приватного нотаріуса — за місцем відкриття спадщини.
Для оформлення спадщини нотаріусу треба подати: сертифікат на право на земельну частку (пай); свідоцтво про смерть спадкодавця; документ, що підтверджує наявність родинних зв’язків між спадкоємцем та померлим (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб); паспорт спадкоємця; пенсійне посвідчення спадкодавця (якщо померлий був пенсіонером); довідка органу місцевого самоврядування про останнє місце проживання померлого для підтвердження місця відкриття спадщини.
Якщо визначений термін прострочений і спадкоємець не проживав разом зі спадкодавцем, то для прийняття спадщини необхідно подавати заяву до суду про поновлення шестимісячного строку для звернення із заявою до нотаріуса.
Право власності на успадковану земельну ділянку (пай) потрібно зареєструвати в Держземагенстві. Зробити це можна після отримання у нотаріуса свідоцтва про право на спадщину.
— Що робити, якщо успадкованій земельній ділянці не присвоєно кадастровий номер?
Оксана САВЧУК, Дунаєвецький район.
— У такому випадку нотаріус надає запит, в якому визначає спадкоємця на підставі заведеної ним спадкової справи. Спадкоємець, зазначений у запиті, подає заяву в місцевий структурний підрозділ Державного земельного агентства про державну реєстрацію земельної ділянки, в процесі якої ділянці присвоюється кадастровий номер. При цьому відкривається Поземельна книга. Отже, спадкоємцю видається виписка з неї. На підставі цієї виписки нотаріус має право видати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку. На державному акті нотаріус ставить відмітку про перехід права власності та повертає спадкоємцю. Після чого спадкоємцю треба зареєструвати своє право на пай в органах Держземагенства. Право власності на земельний пай набувають саме з моменту державної реєстрації.
— Чи можна успадкувати пай, якщо він перебуває в оренді?
Іван СЛОБОДЯН, Городоцький район.
— Згідно із законодавством, зміна власника земельної ділянки (орендодавця) не є підставою для припинення договору оренди землі. Отже, успадкувавши пай, спадкоємець приймає на себе не тільки право власності на нього, а й права та обов’язки, що виникли у спадкодавця за договором. Причому до закінчення терміну оренди новий власник не має права в односторонньому порядку розірвати договір. Якщо, звичайно, в договорі оренди не прописано, що смерть орендодавця є підставою для припинення дії договору.
— Чи може спадкоємець внести зміни в договір оренди?
Валентин СВИСТАК, Ярмолинецький район.
— Так. Після переоформлення права власності на земельну ділянку спадкоємець може внести зміни в чинний договір оренди. Для зміни договору орендарю необхідно надати копію свідоцтва про право на спадщину, копію державного акта та копію документів, що засвідчують особу нового власника земельної ділянки, підписати додаткову угоду до договору і обов’язково її зареєструвати. Замість копії державного акта можна надавати виписку з Державного земельного кадастру. Орендна плата за користування земельною ділянкою має бути виплачена спадкоємцю у повному обсязі згідно з умовами договору оренди, але тільки після переоформлення права власності на земельну ділянку. Якщо новий власник хоче внести зміни до пунктів про умови оренди (наприклад, орендної плати) до закінчення терміну дії старого договору, укладеного орендарем з попереднім власником, то це робиться в судовому порядку.
— До кого переходить земельний пай, якщо на нього немає спадкоємців?
Марія ПРИСТУПА, Віньковецький район.
— Земельний пай можна успадкувати за заповітом і за законом. Якщо заповіту немає, то земельний пай переходить до всіх спадкоємців у рівних частках. Якщо ніхто із спадкоємців не прийняв спадщину, відмовився від неї, або спадкоємців немає, то земельний пай може бути визнаний вимороченим спадщиною після закінчення одного року з моменту відкриття спадщини за заявою відповідного органу місцевого самоврядування та перейти у власність територіальної громади в особі органів місцевого самоврядування.