Якщо людина захворіла, то починати лікування без встановлення діагнозу дуже небезпечно. Точно так само і з енергоефективністю будівель. Якщо підходити до підвищення рівня енергоефективності та комфорту несистемно, то це рано чи пізно, у кращому випадку, призведе до даремної втрати коштів, а у гіршому — може навіть зашкодити будівлі чи  здоров’ю її мешканців.

Із підвищенням тарифів на енергоносії стала особливо актуальною проблема скорочення втрат тепла. І, як слід було очікувати, на цій модній проблемі знайшлися охочі заробити. А найпростіший спосіб продати утеплювальні матеріали чи відповідні послуги — це той, коли самі ж зацікавлені особи і проводять енергоаудит
та ще й рекомендують, що потрібно зробити і, головне, хто виконуватиме ці роботи. Зрозуміло, що такі «енергоаудитори», не стільки дбатимуть про збереження коштів і комфорту мешканців, скільки про власні інтереси. І навіть тепер добре всім відомий тепловізор можна налаштувати так, що він показуватиме або ж дуже добрі результати, або дуже погані, у залежності від того, яка ставиться мета.    
Тому фахівці проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні» рекомендують обирати для проведення енергоаудиту незалежну людину чи компанію, які ніяк не пов’язані з постачальниками будівельних матеріалів.
Не потрібно гнатися і за дешевизною матеріалів, бо в Україні вже є маса прикладів, коли гроші господарів витрачені, а очікуваного ефекту так і не досягнуто. Але будь-які утеплювальні роботи, навіть виконані професійно і з  якісних матеріалів, не дадуть очікуваного ефекту, якщо не вести постійного контролю за енергоефективністю і регулюванням витрат тепла.
Адже заходи з енергоефективності вирішують два головних завдання: по-перше, зменшують цифри у платіжках, а по-друге,  підвищують рівень комфортності проживання. І тут не обійтися без регулювання споживання теплової енергії. Бо інакше заміна вікон і правильне утеплення стін призведе до того, що температура у квартирі може зрости до 25-28 градусів, а можливості знизити її, зекономивши при цьому кошти, господарі не мають. В результаті навіть дорогі сучасні вікна доводиться відчиняти. Як результат – економії не відбувається, бо зекономлене тепло все одно гріє атмосферу. Якщо ж є можливість регулювати температуру, то тепла використовується в автоматичному режимі лише стільки, скільки потрібно за відповідної зовнішньої температури для забезпечення комфортних умов у квартирі. При цьому вже підраховано, що у такий спосіб можна заощадити до 50 відсотків коштів.