Основною причиною розвитку інфаркту міокарда є атеросклероз коронарних артерій. Провокують напругу нервове перенапруження, тяжка фізична робота, активне куріння, перевантаження шлунка їжею, алкоголь. Лікування рослинами може бути тільки допоміжним засобом. Роль лікарських рослин значно підвищується саме у відновлювальний період лікування, який починається вже з 3-4 тижня хвороби.

Період відновлення постінфарктних хворих потребує часу. Треба застосовувати таку саму рослинну терапію, як у разі хронічної серцевої недостатності.
Іноді одноразово можна застосувати не нітрогліцерин, а зубочок часнику. Тривалий час цим засобом користуватися не потрібно. Слід шукати радикальніші засоби лікування, і якщо вже доліковуєтеся за допомогою трав, то треба віднаходити такі рослини, які допоможуть зцілювати не тільки серце, а й судини, сприятимуть нормалізації тиску, заспокоюватимуть нервову систему.
РЕЦЕПТИ  РОСЛИННОЇ ТЕРАПІЇ
Настій з кропиви серцевої: 1 чайну ложку подрібненої сировини залити склянкою окропу. Настояти 20 хвилин. Пити по 1/4 склянки 4 рази на день. Ця рослина знижує артеріальний тиск, заспокоює нервову систему і поліпшує стан серця.
Сік моркви з олією: до половини склянки морквяного соку додати 1 чайну ложку соняшникової або іншої рослинної олії. Випити впродовж дня. У перші дні захворювання можна двічі на день пити сік моркви з олією.
Настій трави золототисячника: 1 столову ложку подрібненої трави залити
0,5 л окропу, закутати тепло і 1 год. настоювати. Пити по 1/4 склянки 4 рази на день за півгодини до їди. Такі ліки можна приймати впродовж 2 тижнів, потім зробити перерву і далі продовжити курс лікування. Можна під час перерви замінити іншою рослиною.
Ліки з насіння пастернаку: 1 чайну ложку подрібненого насіння залити склянкою окропу, закутати тепло, настояти 1 год. Пити по 1 столовій ложці 4 рази на день, а якщо біль у серці не минає, то можна навіть частіше. Ліки з пастернаку — чудовий спазмолітичний засіб, він знижує артеріальний тиск, розширює судини серця.
Настій з кореня пастернаку: 1 столову ложку подрібненого кореня пастернаку залити склянкою окропу, тепло укутати. Настояти 1 годину, пити по 1 столовій ложці 4-5 разів на день.
Лікувальний збір: плоди шипшини (1 частина), горобини червоної, глоду, калини, родзинки, курага — по 2 частини. Склянку збору в термосі залити 1 л окропу, настояти ніч. Пити по 1/3 або по половині склянки 4 рази на день.
Таке лікування може тривати довго, воно ніколи не завадить.
Настій з часнику, лимона і меду: 5 голівок часнику і 5 лимонів зі шкіркою перемолоти на м’ясорубці. Додати 500 г меду. Ретельно змішати, настояти тиждень. Вживати по 1 столовій ложці тричі на день. Курс лікування — 2 місяці.
Застереження. Людям, у яких хворі шлунок або підшлункова залоза, варто «прислухатися» до цих ліків, як вони впливатимуть на організм, аби не було негативних побічних дій від часнику та лимона.
У разі серцево-судинних розладів, які супроводжуються набряками, можна лікуватися настоєм кукурудзяних приймочок.
Ліки з кукурудзяних приймочок: 1 столову ложку сировини залити склянкою окропу, вкутати тепло, настояти 3 години. Пити по 1 столовій ложці тричі на день за 15-50 хвилин до їди. Такий курс лікування триває 5 днів.