Щоб зрозуміти, як працює нова патрульна служба поліції в Хмельницькому, вирішив на власні очі побачити специфіку цієї непростої роботи. Тож «Подільські вісті» взяли участь у нічному чергуванні разом з новими поліцейськими.

Компанію журналісту склали поліцейські з екіпажу 108 (Дмитро Кокряшкін, Григорій Клінтухов і Роман Мартинюк). Тієї ночі хлопці відповідали за найважливіший сектор – центр міста. Одразу скажу:  приємно вразили їх порив і бажання працювати. Кожен виклик для них — відповідальний екзамен.  Скажу відверто, що якби кожен любив свою роботу так, як оці патрульні, то проблем у нашій державі не було б.
Моя улюблена служба
Кожен із хлопців до нової служби мав різну роботу. Дмитро працював у бригаді дизайнерів на будівництві, Роман був бухгалтером, а Григорій — менеджером з продажу. Мотиви спробувати себе в ролі поліцейського у кожного були свої. «Завжди хотілося працювати у державній структурі, — каже Григорій Клінтухов. —  А тут випала можливість влаштуватися без хабарів, знайомств і протекції на хорошу цікаву роботу».  
«Я знав, що у новій поліції будуть працювати 250 чоловік. 249 людей я не знав, але чітко був упевнений у своїх силах, знаннях і навичках, які допомогли мені стати 250-им поліцейським, — розповідає Роман Мартинюк. — Я хотів спробувати щось змінити у цій державі, власними силами, власним прикладом».       
«Це був поклик серця», — розмірковує Дмитро Кокряшкін, -- Було розуміння, що ця робота саме для мене, я зможу виконувати її добре й приносити людям та державі користь».
Наші нічні пригоди розпочалися з візиту до «Рукавички» в центрі міста. Поліція зараз дуже активно бореться зі злісними порушниками правил паркування, які полюбляють ставити  авто де завгодно і як завгодно. Хлопці швидко проводять роз’яснювальну роботу з водіями, нагадують правила і просять перепаркуватися. Більшість власників авто визнають свою провину і виконують вказівки патрульних, обіцяючи більше не порушувати правил паркування. Поки що поліцейські здебільшого проводять профілактичну роботу, обмежуючись попередженнями. Але є водії, які цим відверто зло-
вживають і думають, що з ними зараз побалакають, відпустять, а далі можна знову порушувати. Але поблажок не буде,  далі будеш платити штраф.
Допікають і неправильно припарковані авто, в яких немає водія. Стоїть собі на «зебрі» машина, і що ти з нею вдієш. Хлопці кажуть, що було б чудово, якби у них була змога виписувати штрафи і залишати їх на автомобілях, як це роблять у США колеги наших патрульних. Тоді б порушники швидко повторили «забуті»  правила дорожнього руху і не тицяли свої автівки де заманеться.
 А ось на майданчику біля «Рукавички» водій поставив своє авто поперек патрульної машини і пішов купувати чай. Хлопцям у цей час надійшов виклик – виїхати ніяк, машина стоїть, а власник десь сьорбає чайок. В машині залишилася дівчина, де гуляє її бойфренд не знає. Молодик – власник авто — повернувся і одразу почав сперечатися. Він виявився представником «Дорожнього контролю». До слова, представники цієї організації дуже часто дозволяють собі порушувати правила і відверто провокувати поліцію,  виставляючи себе потім жертвою дій поліції.
Патрульні відразу пригадали молодика-чайовика. Він вже неодноразово порушував правила  і уникав відповідальності, прикриваючись статусом «Дорожнього контролю». І цю ситуацію молодий чоловік вирішив використати як шоу, доводячи, що неправі саме поліцейські.
Нахабство  без меж  і кордонів
 Розібрався патруль із цим клієнтом і одразу по рації надійшло наступне завдання. Сусіди скаржилися на гучну компанію, яка заважає вночі спати. З приїздом поліції прийшли декілька родин, усі скаржилися на шум одних мешканців, які вже цілий місяць кожну ніч влаштовують гуляння. Виявилося, що епіцентр неспокою — дві неповнолітні дівчини, які винаймають квартиру. Після перевірки документів з’ясувалося, що вони громадянки США і приїхали в Україну на місяць. Їхній договір оренди житла закінчувався через два дні. Поліцейські пояснили скаржникам, що вони можуть написати заяву, але поки дійде до її розгляду, дівчат вже не буде в країні.
Скаржники не вірили, що візит поліцейських заспокоїть шумну компанію: «От побачите, -- доказував один чоловік, ви поїдете і буде те ж саме. Десь о четвертій ранку вони знову розбушуються, і ми знову будемо вас викликати». Поліцейські залишили свої телефони і просили подзвонити, якщо знову будуть шуміти. Чоловік хотів укласти парі: «Четверта година — і ви тут!».  І програв би, бо з того будинку більше не телефонували, патрульні доступно пояснили дівчатам, що краще прожити останні дні на квартирі тихо і нікому не заважати. Їхні слова і попередження були почуті.
Близько четвертої ранку проїжджаємо повз магазин «Сільпо», що на вулиці Шевченка. Біля супермаркету скупчення людей і вирують пристрасті. З’ясовують стосунки вісім п’яних молодиків по 18-20 років і патруль Державної служби охорони. Хлопці, блукаючи супермаркетом, вирішили скористатися щіткою для взуття. Черевики почистили і поклали щітку на місце. Охорона помітила це і викликала ДСО. Хлопчаків змусили заплатити за товар, яким вони скористалися. Однак на цьому ситуація не вичерпалася, молоді люди вирішили показати, хто тут головний і правий. З матюками, викриками і розмахуванням руками вони причепилися до працівників служби охорони магазину, а згодом і поліцейських.
«Ми знаємо свої права, ми громадяни України», -- доводив молодик, заплітаючись у словах від спожитого спиртного. Якийсь чоловік проходив повз і зупинився, аби послухати, що там коїлося. Дядько не витримав і вказав молодикам, що вони п’яні, поводять себе неадекватно і в ситуації не праві. Даремно той чоловік зачепився з ними, бо вони йому так допекли, що чолов’яга вже хотів кинутися на них. На щастя для молоді, поліцейські його стримали. Полаявшись, похизувавшись «знанням законів» і знявши відео на свої круті мобільні телефони, молодики пішли геть.
Формально затримати їх не було законної підстави. За щітку в супермаркеті вони заплатили, тож заявник не мав до них претензій. Те, що вони п’яні, підстав для затримання не дає. Така вже вона «золота молодь», — ніхто їм не страшний, ніхто їм не указ. Відверто шкода поліцейських, які ввічливо змушені вислуховувати п`яне базікання. Така вже служба і правила.
Надія є
Решта часу до ранку пройшла більш-менш спокійно і хлопці трохи розчаровані, що не було більше роботи. Хоча вони і з радістю виконують свої обов’язки, їхній праці не позаздриш, адже буває багато складних ситуацій, моментів, які перевіряють тебе щодня. Кожен новий виклик – невідомість, кожна ситуація є потенційно небезпечною, адже патрульні не знають напевне, куди вони їдуть і що там на них чекає.
Щоб не гаяти часу, хлопці розповіли про нещодавній дуже цікавий випадок, який стався у них на чергуванні. Вони вирішили перевірити неправильно припарковану машину-іномарку. Машина військова. Вийшов власник, полковник, почав «качати» права і погрожувати усім звільненням, бо патрульні, бачте посміли, його перевіряти. Після перевірки виявилося, що машина «двійник» і найімовірніше десь вкрадена. Військовий розійшовся не на жарт: «Як це якісь рядові перечать полковнику». Довелося навіть йому переконатися, що для нових поліцейських закон є один для всіх, тож пан полковник поїхав додому на автобусі, і його чекає покарання.
Мало хто вірить, що в нашій країні можна щось змінити, надто вже усі втомилися від беззаконня, правового нігілізму, корупції і розрухи. Але, дивлячись на роботу нової патрульної служби, переконався: є надія, що не все втрачено, що можна щось змінити, показавши хороший приклад. Чесна, порядна і професійна робота поліції це красномовно демонструє.