Відомому досліднику археологічної спадщини Хмельницької області та України Івану Романовичу Михальчишину — 75.
Іван Романович Михальчишин народився 5 серпня 1941 року  в селі Кривачинці Волочиського району.  Після закінчення 10-го класу в Писарівській середній школі став працювати слюсарем у майстерні Війтовецької ремонтно-технічної станції, ремонтував сільськогосподарську техніку.
Після  служби в прикордонних військах  Іван заочно навчався на історичному факультеті Львівського державного університету ім. І.Франка. З другого курсу навчання вибрав спеціалізацію «археологія», оскільки саме вона відповідала прагненням допитливого студента вивчати стародавню історію. Брав участь в археологічних експедиціях. Результати своїх досліджень стародавньої історії Прикарпаття і Волині він популяризував у газетних статтях та брошурах.  Пізніше, працюючи на посаді завідувача сектору археології Львівського обласного науково-методичного відділу охорони пам’яток історії та культури та завідувача сектору громадських музеїв Львівського обласного відділу музеєзнавства, продовжував археологічні дослідження на території Львівської та Волинської областей, виявив понад 300 археологічних пам’яток та об’єктів від мезоліту до періоду Київської Русі.
З 1976 року дослідник розпочинає епізодично проводити археологічні розвідки на території Хмельниччини, переважно у Волочиському районі, а у 90 роках – систематичні пошуки археологічних об’єктів.  Під час польових досліджень було обстежено понад 200 пам’яток і об’єктів археології позначено місця зруйнованих.
З 1998 року І. Р. Михальчишин зосередив свою діяльність на археологічному дослідженні межиріччя верхів’їв річок Південний Буг та  Збруч, території Волочиського району, а з 2003 року – прилеглих територій Городоцького, Хмельницького та Красилівського районів. На Волочищині обстежив понад 100 стародавніх поселень та курганів, у тому числі майже 80 раніше невідомих.
За результатами археологічних досліджень ним написано і опубліковано кілька десятків наукових та науково-популярних статей, кілька книг.
За роки наукових досліджень, у щорічних експедиціях, дослідник пішки обходив десятки областей та сотні сіл. Відкрив та обстежив більше 500 стародавніх поселень, городищ, курганів, археологічних розкопок на території України. Його фахові дослідження примножили здобутки у справі охорони культурної спадщини.
Нині Іван Романович пенсіонер, проживає з сім’єю у Києві, продовжує плідно працювати на пам’яткоохоронній та науковій ниві.