Cтало відомо, що у вересні місяці на території Білорусі поблизу кордону з Україною пройдуть спільні військові навчання збройних сил Білорусі та Російської Федерації під назвою «Захід – 2017». З метою адекватного реагування на дії агресора Генеральним штабом Збройних Сил України було прийнято рішення створити призовну кампанію військовозобов’язаних та резервістів на навчальні збори. 

Обговорити ситуацію, що склалася, в залі засідань Кам’янець-Подільської райдержадміністрації 11 серпня голова райдержадміністрації Василь Сукач, військовий комісар Володимир Возний, представники Кам’янець-Подільського міськрайонного військкомату, поліції, Служби безпеки України, голови селищної та сільських рад району.

Як розповів присутнім Володимир Возний, на навчання призиватимуть чоловіків старшого віку, які на сьогодні перебувають на військовому обліку. Починаючи з 27 серпня відібрані резервісти Кам’янеччини пройдуть військову підготовку у складі механізованих та десантних військ на західних теренах нашої держави. Навчання триватиме один місяць.

Зараз військовим комісаріатом здійснюються заходи щодо оповіщення, виклику, проходження медичного огляду військовозобов’язаних. Резервісту компенсується середньомісячна заробітна плата на підприємстві за той час. що він перебував у військовій частині. Військовими комісаріатами здійснюється доставка резервістів до місць проведення зборів і у зворотному напрямку. Також резервісту виплачується (в залежності від військового звання) грошова виплата за 30 діб підготовки, добові за кожен день перебування у військовій частині, тим, які на день призову на збори не працюють – одна мінімальна заробітна плата на місяць – 3 200 гривень.

Варто додати, що мета зборів комплексна, починаючи від вдосконалення індивідуальних навичок резервістів, з урахуванням сучасної специфіки виконання армійськими підрозділами завдань, до бойового злагодження в складі свого підрозділу та військової частини. Проте за ухилення від призову та неявку в зазначений час до військового комісаріату – передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

До речі. Державна прикордонна служба має намір збільшити кількість прикордонних постів, привівши відстань між ними до європейських стандартів. Основна увага приділяється кордонам з Росією, Республікою Білорусь та Молдовою. Як повідомив голова Держприкордонслужби Петро Цігікал: «Ми плануємо збільшити кількість контрольних постів на кордоні і зменшити відстань між ними». За його словами, пости планують розміщувати за європейським зразком, щоб відстань між ними було 15-20 км. Нині відстань між контрольними постами - від 30 до 100 кілометрів.