Протягом дев’яти днів на олімпійському стадіоні «Ластівчине гніздо» в Пекіні спортсмени з-понад 200 країн розіграли 47 комплектів медалей у бігу, стрибках, метаннях, спортивній ходьбі та багатоборствах чемпіонату світу з легкої атлетики.

  Нагороди дісталися представникам з 42 країн, що свідчить не лише про велику популярність «королеви спорту» — легкої атлетики, але й про конкурентоспроможність окремих спортсменів з невеликих держав усіх континентів.
У медальному заліку до чільної трійки увійшли: Кенія (7 золотих, 6 срібних, 3 бронзових нагороди), Ямайка (7+2+3); США (6+6+6). Українці за цим показником зі срібною та бронзовою нагородами опинилися на 22 місці. В очковому заліку, що враховує зайняті з першого по восьме місця, збірна України – тринадцята.
На чемпіонаті у більшості дисциплін були продемонстровані високі результати, в тому числі встановлено американцем Ештоном Ітоном новий світовий рекорд у десятиборстві. Знову виблискував на доріжці ямайський спринтер Усейн Болт, який додав до своєї колекції олімпійських та світових нагород три «золота» (100 м, 200 м, естафета 4х100 м).
В українців вдало виступив лідер збірної харків’янин Богдан Бондаренко, який у день свого народження став срібним призером з результатом 2 м 33 см в стрибках у висоту. Весь сезон йому дошкуляла травма ноги, тож ні тренуватись, ні змагатись з червня він не міг. Але якщо Богдан – чемпіон світу 2013 та співрекордсмен Європи, вже знаний спортсмен, то «бронза» нашої землячки Людмили Оляновської (с.Солобківці Ярмолинецького району) стала для багатьох сюрпризом.
На старт двадцятикілометрової дистанції спортивної ходьби вийшло 50 легкоатлеток, серед яких у Людмили був п’ятий результат сезону за рейтингом. З самого початку вона трималася у лідируючій групі, пропустивши вперед двох китаянок. Переломним став чотирнадцятий кілометр, коли Оляновська відірвалася від основних конкуренток за «бронзу» з Чехії та Італії і завоювала третє місце з результатом 1 год. 28 хв. 13 сек. Це великий успіх Людмили, адже через проблеми зі здоров’ям вона пропустила місяць тренувань. Свою медаль дівчина присвячує нинішньому тренеру Анатолію Соломіну з Києва, який був поруч і підганяв на дистанції. Гордий за свою вихованку і її перший наставник з Ярмолинець Євген Тараканов, який долучив Оляновську до спортивної ходьби і вивів до рівня кандидата у майстри спорту. Два роки тому Людмила дебютувала на чемпіонаті світу, ставши дванадцятою. Зазначу, що наша землячка вдало виступає в Китаї, де стартувала протягом останніх трьох років: торік була переможницею чотириденних міжнародних змагань, подолавши дистанцію загальною довжиною 49, 2 км.
Нинішня медаль є першою нагородою спортсменів Хмельниччини на чемпіонах світу з легкої атлетики, які проводяться з 1983 року. У 2008 році також світову «бронзу» виборола хмельничанка Віта Паламар в стрибках у висоту, але це були змагання у приміщенні.