У місті Фьорде (Норвегія) відбувся  95 чемпіонат Європи з важкої атлетики. У цьогорічній континентальній першості, яка стала ліцензійною до Олімпійських ігор-2016 у Ріо-де-Жанейро, взяла участь рекордна кількість учасників — майже 400 спортсменів з більше ніж  40 держав.

Збірна України в медальному заліку зайняла загальне третє місце, здобувши 6 золотих, 3 срібні та 2 бронзові нагороди, як в двоборстві, так і в окремих вправах (ривок і поштовх). Попереду нашої команди лише Вірменія й Туреччина.
Вагомий внесок до української скарбнички зробив Олександр Пєлєшенко (Луганська та Хмельницька області), який у ваговій категорії до 85 кг  виборов «срібло» в ривку з результатом 168 кг, «золото» у поштовху (204 кг) та в сумі
(372 кг).
Чемпіонкою Європи в двоборстві стала харків’янка Ірина Деха (в. к. до 75 кг), а звання віце-чемпіонки континенту дісталося одеситці Юлії Паратовій (в. к. до 53 кг).
Названі спортсмени будуть серед основних претендентів на олімпійські нагороди в Бразилії. Сподіваємося, що досвідчений старший тренер  національної збірної хмельничанин Михайло Мацьоха виведе чотирьох вітчизняних важкоатлетів на належний рівень саме до Олімпіади.
На чотири ліцензії серед чоловіків наразі претендують шестеро. Остаточний склад олімпійців визначиться після завершення чемпіонату України, проведення якою заплановано в Городку на 24-28 травня.