У межах відзначення Всесвітнього дня біженців вчора у центральній публічній бібліотеці відбулася зустріч «Право на пошук безпеки». Подію влаштував БФ «Рокада», який з 2003 року надає соціальну та психологічну підтримку біженцям з різних країн, а з початком війни в Україні працює і з внутрішньо переміщеними особами.

Зустріч у бібліотеці поєднала дві частини – інформаційну та практичну.
Під час першої організатори розповіли про фонд та чим він займається: «БФ «Рокада» є багаторічним виконавчим партнером Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН). Наше завдання – надати руку підтримки людям, аби вони максимально комфортно відчували себе у тому суспільстві, де вони є зараз. Ми допомагаємо усім, хто рятується від небезпек, зокрема від війни. Адже кожен має право шукати безпеки – хто б він не був, звідки б він не походив і коли б він не був змушений тікати».
Далі на зустрічі поговорили, на яких принципах в Україні будують роботу з біженцями, що потрапляли сюди з інших країн. Згодом перейшли до теми війни у нашій країні та того, як фонд працює з внутрішньо переміщеними особами зараз.
До розмови доєдналася керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій, яка детальніше розповіла про ситуацію щодо перебування переселенців у Хмельницькому, попередньо запросивши вшанувати хвилиною мовчання полеглих в російсько-українській війні. Згідно зі статистикою Хмельницький став прихистком для 185 тис. переселенців, 42 тис. осіб залишилися в межах громади. Робота з переселенцями відбувається у різних напрямках, адже допомога має надаватися максимально повно.
Юлія Сергіївна на прикладі 17-річної Богдани Лесько, учасниці конкурсу «Слово Нації», показала, наскільки сильними варто залишатися українцям.
«У війну ми маємо бути єдині, згуртовані, аби мати силу допомогти!», - підсумувала Юлія Сабій.
Окремо на зустрічі розглянули психологічні аспекти біженства як явища, на чому базується робота психологів в умовах війни та як реагує психіка людина на події воєнного часу. Психологині БФ «Рокада» поділилися досвідом, як справлятися з емоційними задачами та посттравматичним стресовим синдромом, накреслили шлях подолання психологічної напруги.
Опісля учасникам зустрічі запропонували перейти до практичної частини, а саме розфарбувати мандали та обговорити їх із психологинями. Таке заняття має релаксаційну складову та допомагає заглянути у самих себе. Серед запропонованих мандал були: «Як збалансувати свої емоції», «Як знайти самого себе», «Які мої три найкращі риси», «Як мені відчути себе краще», «В якому енергетичному стані я сьогодні» тощо.
Також спеціально до зустрічі бібліотекарки підготували книжкову виставку. Своє ж чергою БФ «Рокада» передав Централізованій бібліотечній системі дитячі та дорослі книги, присвячені темі біженства.