У 1996 році Указом Президента України для збереження, відтворення та раціонального використання природних ландшафтів Поділля з унікальними історико-культурними комплексами, які мають високе природоохоронне, естетичне, наукове, рекреаційне та оздоровче значення, було створено Національний природний парк «Подільські Товтри». Нині він є найбільшим у Європі. Його площа складає 261316 гектарів Кам’янець-Подільського та Хмельницького районів. На його території знаходяться 12 територіальних громад — міські, селищні та сільські. У кожній з них є об’єкти природозаповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення. Кожна громада має великий потенціал для розвитку туризму та рекреаційної діяльності.

Чи в повній мірі сьогодні використовується цей ресурс, що потрібно, аби зорганізувати для цього комплексний підхід та синергію зусиль місцевої влади, науковців, експертів, представників туристичного бізнесу, активізувати їхню роботу, наскільки громади готові до того, щоб запропонувати якісний туристичний продукт внутрішньому і зовнішньому візитеру?
 Про це дискутувалося під час засідання круглого столу на тему: «Потенціал НПП «Подільські Товтри» в розвитку туристичної інфраструктури регіону», проведеного на базі парку, власне, який і виступив ініціатором заходу. В ньому, окрім працівників «Подільських Товтр»,  взяли участь керівники територіальних громад, члени громадських організацій, представники туристичної сфери і пам’яткоохоронної справи.
Директор парку Руслан Якубаш, в.о. заступника директора — начальник відділу рекреації та еколого-освітньої роботи Наталія Яцемірська, старший науковий співробітник Інна Одукалець та інші в своїх виступах та повідомленнях відзначили, що туризм сьогодення має всі шанси стати механізмом, який запустить інвестиційні та розвиткові процеси як на загальнонаціональному, так і на регіональному рівнях. НПП «Подільські Товтри», виступивши ініціатором комунікаційних процесів у партнерських взаємовідносинах — громада, туристичні агенції, громадські організації, державні установи, можуть бути локомотивом локального туризму. Для громад капіталовкладення в локальний туризм — це один із найшвидших методів повернення грошей.
Учасники круглого столу також ознайомилися з особливостями, розвитком та перспективами парку, його «туристичними магнітами», дізнатися про успішні практики на прикладі діючих рекреаційних ділянок «Давня Бакота», «Сокіл», «Теремці» та «Студениця», висловили власне бачення розвитку туристичної галузі краю.
На знак подальшої співпраці між учасниками круглого столу було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво.