Наводимо повний список тих, кого Україна повернула з полону «ДНР» і «ЛНР» і кого віддала бойовикам.

КОГО ПОВЕРНУЛИ

Із Донецька:

  1. Алакоз Олександр (цивільний) - інформації немає.
  2. Гриненко Микола (військовий) - служив в 79-ій десантно-штурмовій бригаді. У січні 2019 року 21-річним потрапив у полон бойовиків.
  3. Ілюхін Микола (цивільний) - інформації немає.
  4. Карась Володимир (міліціонер) - у листопаді 2017 роки йому оголосили звинувачення в катуванні терористів.
  5. Костєв Євген (цивільний) - інформації немає.
  6. Помеляйко Олександр (цивільний) - інформації немає.
  7. Садовський Олександр (цивільний) - інформації немає.
  8. Сірик Вадим (цивільний) - інформації немає.
  9. Шайдов Віктор (військовий) - потрапив у полон і незаконно утримувався на тимчасово окупованій території Донецької області з 2019 року.

Із Луганська:

  1. Желдак Віталій (цивільний) - утримувався в Слов'яносербській колонії за звинуваченням у зборі "розвідувальної інформації".
  2. Можаєв Валентин (цивільний) - затриманий бойовиками в листопаді 2016 року. За версією терористів, нібито був завербований СБУ і збирав відомості військового характеру. Мав позивний "Архип".
  3. Міроніч Сергій (цивільний) - терористи називали його "диверсантом" і стверджували, що він був завербований співробітниками українських спецслужб у травні 2016 року. І нібито планував підрив нафтобази в Луганську.
  4. Полозов Микола (цивільний) - утримувався бойовиками за те, що нібито передав одного з бойовиків співробітникам СБУ.
  5. Попова Алевтина (цивільна) - незаконно утримувалася терористами за "держзраду" з 2018 року.
  6. Русінов Сергій (цивільний) - наймолодший із звільнених. Студент Луганського коледжу культури і мистецтв. Бойовики відправили його до в'язниці за заклики в соцмережах до єдності України і критику окупаційної адміністрації. Його родичі залишилися на окупованих територіях.
  7. 8. Сливка Іван і Олександр (цивільні) - брати були затримані бойовиками "ЛНР" у вересні 2017 року. Їх підозрювали в "скоєнні терактів" у липні 2017 року у Луганську.
  1. Табачний Олександр (цивільний) - інвалід, ветеран МВС, один із найстарших полонених. Був захоплений бойовиками в 2019 році. Про порятунок просила його дружина.
  2. Штиль Олександр (цивільний) - інформації немає.
  3. Яковенко Олександр (цивільний) - утримувався терористами за співпрацю з СБУ. Нібито він був завербований українськими спецслужбами і проводив "таємні операції" на території Луганська.


КОГО ВІДДАЛИ

  1. Астахов Владислав. Бойовик підконтрольної Російській Федерації «ДНР». Вступив до лав терористів у 2014 році у віці 17 років. Ніс "службу" в районі міста Новодружеськ Луганської області.
  2. Васін Олег. Бойовик підконтрольної Російській Федерації «ДНР» з позивним "Комбат". За версією слідства, в квітні 2014 року брав участь у блокуванні колони Держприкордонслужби та МВС України, а також в роззброєнні військових СБУ і МВС, і сприяв їхньому подальшому затриманню терористами. У вересні 2019 року був засуджений до п'яти років в'язниці.
  3. Гогічаєв Ельбрус. Громадянин Російської Федерації. Восени 2017 року був затриманий за підозрою в спробі смертельно отруїти протестувальників біля будівлі Верховної Ради. Крім нього був затриманий Мурат Джімієв, який був виданий Російській Федерації в рамках обміну в вересні 2019 року.
  4. Колос Віктор. У червні 2019 року був затриманий співробітниками СБУ за підозрою в підготовці теракту в Запоріжжі. За версією слідства, теракт готувався за дорученням підконтрольних Російській Федерації терористів «ДНР». В якості винагороди Колосу пообіцяли безкоштовне лікування.
  5. Лазаренко Олексій. Працював слюсарем на Запорізькому державному авіаційному ремонтному заводі «МіГремонт». У 2014 році під час перебування в анексованому Криму був завербований російською розвідкою. Лазаренко погодився збирати і передавати росіянам відомості військового характеру по ремонтним роботам літаків штурмової авіації Збройних сил України. У серпні 2019 року був засуджений до дев'яти років в'язниці.
  6. Ларкін Олександр. Житель Мар’їнки (Донецька область). Був затриманий співробітниками СБУ в березні 2018 року за підозрою в перевезенні на підконтрольну України територію елементів саморобного вибухового пристрою. За версією слідства, зробив він це на прохання терористів «ДНР» за 1000 російських рублів (приблизно 370 гривень!).
  7. Погромський Станіслав. За версією слідства, з липня 2014 року брав участь в діяльності терористів «ДНР». Наприкінці січня 2020 року був затриманий українськими військовими під час бою в районі Красногорівки Донецької області.
  8. Скрипник Сергій. Бойовик підконтрольної Російській Федерації «ДНР». У 2014-2016 брав активну участь в діяльності терористів під позивним "Жук". У 2014 році охороняв мерію Ясинуватої, а в 2015-2016 роках патрулював це місто і затримував жителів, які порушували комендантську годину. У жовтні 2018 року був засуджений до дев'яти років в'язниці.
  9. Слатов Юрій. Житель Донецька. Бойовик підконтрольної Російській Федерації «ДНР» з позивним "Сват". У 2018-2019 роках в ролі "старшого стрільця" брав участь у боях проти військових Збройних сил України. У квітні 2019 року був затриманий українськими військовими, а в грудні того ж року засуджений судом до 8,5 років в'язниці.
  10. Сустретов Сергій. У травні 2019 року вступив до лав «народної міліції «ЛНР». За даними слідства, отримував до 24 000 російських рублів (приблизно 8850 гривень) на місяць. Чергував на бойових позиціях в районі Горлівки та Дебальцеве. У лютому 2020 року був затриманий українськими силовиками.
  11. Харитонов Леонід. Росіянин був затриманий в серпні 2019 року працівниками СБУ за підозрою в підготовці диверсії на військовому аеродромі в Черкаській області. Хімік за освітою.
  12. Чигорян Віталій. Бойовик з Горлівки. З 2016 року воював на боці підконтрольній Російській Федерації «ДНР», а в серпні 2019 року був взятий в полон українськими військовими.
  13. Яворчук Андрій. Бойовик підконтрольної Російській Федерації «ЛНР». У 2015 році в якості "інструктора" тренував представників підрозділу "Сомалі" для несення вартової служби. Був затриманий співробітниками СБУ в квітні 2019 року на території КПП Чонгар. У липні того ж року був засуджений до восьми років в'язниці.
  14. Якоб Дмитро. У січні 2017 року разом із Святославом Жиренком був затриманий співробітниками СБУ за підозрою в плануванні вбивства на той час нардепа від Народного фронту Антона Геращенка. Справа досі розглядається в Оболонському райсуді Києва.