23 січня на Хмельницькій атомній електростанції розпочала свою роботу постійна моніторингова місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Представники МАГАТЕ прибули до Нетішина із США та Індії. У рамках місії відбулася зустріч з керівництвом, під час якої генеральний директор ВП ХАЕС Андрій Козюра розповів про роботу Хмельницької атомної. Пріоритетне завдання подібних місій — збереження ядерної та радіаційної безпеки атомних об’єктів України у час, коли росія вчиняє справжній ядерний тероризм.
Отож члени місії доповідатимуть про будь-які загрози, які можуть нести військові дії, а також триматимуть зв’язок з Агентством щодо потреб станції.
Загалом постійні моніторингові місії МАГАТЕ розташовані на всіх працюючих АЕС нашої держави, а також і на Чорнобильській. До 12 експертів Агентства працюватимуть на станціях. Це має стати важливим кроком у роботі з надання допомоги Україні в умовах російської агресії.
До речі, на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС місія МАГАТЕ працює з вересня 2022 року.
Довідково:
На Хмельни́цькій а́томній електростанції працює 2 ядерних реактори ВВЕР-1000 (під’єднані у 1987 і 2004 роках) загальною потужністю 2000 МВт. Основне призначення станції — покриття дефіциту електричних потужностей у західному регіоні України.