У Національній академії Держприкордонслужби імені Богдана Хмельницького на розширеному засіданні вченої ради підбили підсумки роботи минулого року, обговорили досягнення і здобутки, проаналізували недоліки у діяльності, окреслили шляхи їх усунення, а також визначили завдання на новий навчальний рік та перспективу.

«Основні зусилля у минулому році були зосереджені на веденні освітнього процесу за принципово новими освітньо-професійними програмами та навчальними планами з посиленою військово-прикордонною складовою. Це дало можливість провести атестацію випускників за оновленими матеріалами та достроково підготувати для органів охорони державного кордону 273 офіцери», — зазначив ректор академії генерал-майор Олег Шинкарук.
 Серед чималого переліку позитивних факторів-змін і те, що торік вперше здійснено набір курсантів за новими спеціальностями — «Телекомунікації і радіотехніка» та «Психологія». Вперше провели навчальний курс з питань кримінального аналізу та аналізу ризиків для співробітників Національної поліції, за сприяння Міжнародної організації міграції в Україні.
  Академія виконує освітні завдання не тільки в сфері вищої освіти, але й забезпечує підготовку вузькопрофільних фахівців для Держ-
прикордонслужби (в минулому році підготовлено понад 350 фахівців стаціонарно та близько 5 тисяч чоловік за дистанційною формою навчання), в тому числі для підрозділів, які виконують завдання в зоні АТО.
«Виконуючи обов’язки на державному кордоні, курсанти-прикордонники вищого навчального закладу Держприкордонслужби України застосували свої професійні навички, що в подальшому дало багато позитивних результатів, — пишається Олег Михайлович. – Серед них: виявлення тютюнових виробів  на 750 тисяч гривень, місць та технічних засобів порушення державного кордону, затримання нелегальних мігрантів (28 громадян з південно-східної Азії, з них 7 — діти) та порушників законодавства з прикордонних питань і багато іншого».
У 2016 році академія розробила та спільно з Хмельницькою міською радою запровадила Програму військово-патріотичного виховання жителів Хмельницького на 2016-2020 роки.
Олег Миколайович відзначив, що головним пріоритетом для керівництва Державної прикордонної служби України були й залишаються люди, які охороняють кордон. Важливим є забезпечення їхнього соціального пакету, а це гідні грошові виплати, кар’єрне зростання, турбота про здоров’я персоналу та членів сімей й надання їм житла. Зокрема, торік вперше за 15 років вдалося завершити будівництво та ввести в експлуатацію житловий будинок на 32 квартири. Їх отримали 12 учасників АТО та 20 черговиків академії. Триває будівництво ще двох секцій, відповідно на 42 та 36 квартир.
Минулий рік також ознаменувався реалізацією низки як традиційних, так і нових освітніх проектів. Їх характерною рисою стало поглиблення міжнародної спів-праці в галузі освіти з країнами ЄС та НАТО. Зокрема, у порівнянні з 2015 роком на 45 відсотків зросла кількість виїздів науково-педагогічного складу в закордонні відрядження для обміну досвідом, підвищення рівня професійної підготовки. За звітний період представники академії відвідали 20 країн світу.
Підсумовуючи результати минулого року, генерал-майор Олег Шинкарук зазначив, що академія, завдяки зусиллям всього колективу – людей, об’єднаних єдиною метою підготовки високо-кваліфікованих офіцерів для підрозділів охорони державного кордону, виконала в повному обсязі завдання. Олег Миколайович запевнив, що академія готова і надалі гнучко змінювати свою діяльність відповідно до потреб органів охорони Державного кордону. В ній закладено базис вищої освіти, який забезпечує якісну підготовку офіцерів-прикордонників.
Рівень підготовки висококласних фахівців, навчально-матеріальна база вишу, як завжди на висоті.
…«Ми готові до безвізового режиму на західних рубежах держави і цілком в змозі взяти під контроль східний кордон України», — запевнив ректор прикордонного вишу генерал-майор Олег Шинкарук.