Нещодавно як для судового корпусу Хмельниччини, так і для медіа-спільноти відбулася неординарна подія. Рада суддів України, орган судової влади, який об’єднує 33 представника судової еліти всіх областей, вперше два дні засідала в Кам’янці-Подільському. До того як розглянути десяток важливих для держави питань, члени Ради суддів взяли участь у круглому столі на тему «Реалії та перспективи комунікацій судів, ЗМІ, громадськості через призму досвіду Апеляційного суду Хмельницької області». Його родзинкою стала презентація першого в Україні Судового інфо-медіа-центру Хмельницької області.

Великий дощ, як відомо, починається з маленької краплі, а великий шлях із першого кроку. Величезний вакуум спілкування судів та ЗМІ, закритість всього того, що відбувається в залах судових засідань, голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич вирішив здолати, вдавшись до активної медіа-діяльності, виготовлення профільного медіа- продукту, телепрограм, відеосюжетів, публікацій власними силами прес-служби суду.
Саме так на початку року на Хмельниччині розпочав ходу в ефірах каналів «Ексклюзив» та ТV7+ власний телепроект апеляційного суду області — «Слово Феміди». В полі зору глядачів опинилися не тільки гучні судові процеси, а й ті події життя судової галузі, які ніколи так прискіпливо та об’єктивно не розглядали столичні телевізійники — з’їзд суддів України, конкурс до нового Верховного суду, актуальні інтерв’ю із першими особами судової влади України. Тепер телепрограма вже виходить — щотижня у вихідні і має численні повтори. З’ясувалося, що нічого подібного нині не робить жоден із більше семисот судів України.
«Ми в жодному разі не ставили собі за мету засолоджувати дійсність. Завдання зовсім інші — це прозорість та неупередженість роботи судів, з одного боку, відкритість, точність, об’єктивність журналістських матеріалів про суди — з іншого. Саме таких простих речей і потребує кожна людина. Це є дотриманням елементарних прав людини, прописаних як у Конституції, так і в ряді конвенцій», — коментує це починання Анатолій Марцинкевич.
Загалом розмови про те, яким має бути рівень відкритості всіх судових інстанцій, і досі носять дискусійний характер. Однак суспільство має повне право своєчасно отримувати якісну, неупереджену, об’єктивну, точну інформацію про те, що відбувається, як в залі судових засідань, так і в цілому в судовій галузі, а ще — бути обізнаним у своїх правах та можливостях. І це сумнівів вже не викликає ні в кого. Про це вказано, зокрема, й у статті 11 (Гласність і відкритість судового процесу) нового Закону України «Про судо- устрій і статус суддів». За демократичністю Україна перевершила і стабільно помірковану Канаду і лояльну Америку, де сторони судового засідання все ще замальовує художник, а не знімає телекамера.
Не те, щоб самим виготовляти телесюжети, а й вза- галі, відчиняти якнайширше двері суду журналістам в Україні насправді спроможні лиш одиниці голів судів. І це не дивно, бо, якщо кожен другий журналіст називає всіх суддів хабарниками, то кожен другий суддя бодай вважає всіх журналістів замовними.
Але й на цьому в новаціях Апеляційний суд Хмельницької області не зупинився. Першим в Україні він заявив про створення власної потужної комунікативної платформи — Судового інфо-медіа центру Хмельницької області. На сьогодні меморандуми про співпрацю та партнерство в галузі комунікацій Апеляційний суд вже підписав з усіма судами Хмельниччини. Ексклюзивним цей проект можна назвати з огляду на те, що такий центр буде акумулювати й спрямовувати в необхідне інформаційне русло надзвичайно великі масиви інформації, починаючи від кількох десятків судів першої інстанції області, і закінчуючи всіма правоохоронними органами, які природно будуть задіяні в процесі роботи. Створюватиме газетні публікації, телерепортажі та програми, наповнюватиме соціальні мережі та власний сайт.
«Ініціатива створити такий медіа-центр на базі апеляційного суду, переконана, матиме своє позитивне втілення. Ми приїхали сюди, щоб цей чудовий досвід розповсюдити на всю Україну», — поділилася метою приїзду та враженнями голова Ради суддів України В. М. Сімоненко. 
Найвище оцінив медіа-ініціативами Апеляційного суду Хмельницької області голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк.
Медіа-партнерами таких важливих ініціатив Апеляційного суду Хмельницької області стали газета «Подільські вісті» та Продюсерський центр «Ексклюзив».
«Якщо ще десяток літ тому рубрика «Кримінал очима журналіста» прикрашала мало не кожен випуск газети, то на деякий час суди області взагалі стали закритими для мас-медіа. І тільки останнім часом, з приходом на посаду Анатолія Марцинкевича висвітлення судової тематики в газеті знову відродилося. Таке партнерство ми підтримуємо, адже працюємо виключно на благо нашого читача», — розповів членам Ради суддів України т.в.о. головного редактора газети «Подільські вісті» Петро Лічман. Він продемонстрував десятки публікацій та власні книги на судову тематику.
Велике бажання Анатолія Марцинкевича зробити суди більш публічними, більш відкритими відзначив і директор ПЦ «Ексклюзив» Анатолій Вінскевич:
— Продюсерський центр «Ексклюзив», що об’єднує два телеканали «Ексклюзив» та ТV7+, підкріпив це бажання технічними можливостями. Цей проект некомерційний, хоча й наш телеканал приватний. Тут вже постало питання якості телепродукту та нашого контенту передусім… Нещодавно на медіа- форумі у Львові, в якому брали участь щонайменше 800 людей, хмельницький телеканал ТV7+ увійшов у перелік загальноукраїнських, які показали найкращий розвиток за два роки. В тому числі і завдяки таким програмам, як «Слово Феміди», яку створює Апеляційний суд Хмельницької області.
Величезний внесок у таку вкрай необхідну справу зробив і фонд USADІ «Справедливе правосуддя» — подарував прес-службі Апеляційного суду професійну телекамеру.
Своїм офіційним рішенням Рада суддів України рекомендує впроваджувати досвід із комунікацій Апеляційного суду Хмельницької області усім областям України.