Загін створений у 1941 році. Його бойовий шлях простягнувся від Кенігсберга до Кракова. У повоєнні час військовослужбовці частини брали участь у бойових місіях в Афганістані та Іраку. Сьогодні шепетівські топографи з честю виконують бойові завдання на російсько-українській війні.

Топографічний центр — це важлива ланка обороноздатності нашої країни: військовослужбовці своєчасно забезпечують Збройні сили України топографічними картами, виконують завдання з розвитку державних та спеціальних геодезичних мереж, обстежують та відновлюють геодезичні пункти, оновлюють та оперативно виправляють топографічні карти за матеріалами аерофотозйомки з подальшими польовими обстеженнями тощо.

На урочистостях з нагоди ювілею за високий професіоналізм, проявлений під час виконання військового обов'язку, мужність і відвагу заступник Шепетівського міського голови Наталія Стасюк вручила начальнику картографічного відділення Івану Нагорному та водію-акумуляторнику відділення технічного обслуговування автомобільної техніки автомобільного взводу Ігорю Скрипковському Почесні грамоти.