Найбільші російські навчання за останні чотири роки «Запад-2017» триватимуть до 20 вересня.

Росія заявила, що близько 13 тисяч військовослужбовців з Російської Федерації і Білорусі та майже 700 одиниць військової техніки візьмуть участь у навчаннях, які відбуватимуться на території Білорусі, у Балтійському морі, західній Росії та Калінінграді. У Росії також заявили, що навчання носять «оборонний характер». Союзники НАТО стурбовані тим, що Москва може залишити військову техніку в Білорусі після завершення навчань і потенційно зможе використати їх для швидкого перетину кордону з країнами Балтії. У НАТО повідомили, що уважно слідкуватимуть за перебігом маневрів, окрім того, Альянс відправить трьох спостерігачів, які отримали офіційні запрошення. 

Секретар РНБО України Олександр Турчинов не виключив, що навчання Захід-2017 можуть бути підготовкою до наступальної операції. У зв’язку з цим Україна та Польща розробили план дій у разі позаштатних ситуацій. «Ми не виключаємо провокацій в цей час і готуємося до них. Декого з військових повертають навіть із відпусток. Сподіваємося, що обійдеться, проте, є інформація, що під час активної стадії так званих навчань з 17 по 19 вересня російські окупаційні війська можуть піти у наступ», - розповідають бійці АТО, що тримають оборону на передовій у Луганській та Донецькій області. Адже у лютому 2014 року, за місяць до анексії Криму, Росія проводила подібні «навчання»: на кордоні з Україною Москва тоді показово провела масштабну «перевірку боєготовності». Тепер Росія запевняє, що «відпрацьовує план можливого нападу ворожої держави». 

Офіційно у так званих навчаннях приймуть участь 12 700 військових – 7 200 з Білорусії та 5 500 з РФ. Проте, за словами начальника Генштабу ВСУ Віктора Муженка, насправді кількість російсько-білоруських солдат може сягнути 230-240 тисяч.Також на «Заході-2017» Росія буде використовувати чималу кількість техніки: кораблі військового флоту, літаки та гвинтокрили, танки, реактивні системи залпового вогню, міномети і т.д.

Про можливий наступ окупантів у зв’язку з проведенням «Захід-2017» говорять також в Естонії, Латвії і Литві.

Командувач збройних сил США у Європі генерал Бен Ходжес у коментарі Reuters заявив, що так звані навчання можуть стати «троянським конем», що дозволить Росії перекинути та залишити у Білорусії свої військо та техніку.

Тож, стара істина "хочеш миру - готуйся до війни", актуальна як ніколи. Особливо враховуючи, що у наших сусідів дуже специфічне розуміння як "миру", так "війни".