Скоро Новий рік – таке довго- очікуване свято, і так хочеться зберегти гарний настрій, але мовчати про це – не можна. Час минає, тож винуватці мають бути покарані.

Здавалося, після випадку в хмельницькому «Спецкомунтрансі», коли самі працівники потруїли безпритульних собак, подібних випадків не буде. Тоді про наше місто заговорила вся Україна, бо так цинічно вчинити могли лише люди, яких і людьми язик не повертається назвати. Та, вочевидь, тим, хто впевнений у безкарності, боятися нічого. Підтвердженням цьому є отруєння майже 70 цуценят у тимчасовому притулку на території закинутої заміської водоочисної станції, що у Старокостянтинові. Ось і «подарунок» під Новий рік для тих, кому ці безневинні тварини так заважали…
Коли на тебе покладають обов’язки дбати, то в нас чомусь вирішують просто знищувати. Нема людини чи тварини, то й нема проблеми. Центральні телеканали транслювали відео з хмельницьких камер спостереження, як комунальники, розкинувши отруту, вмостилися на лавочках в очікуванні смерті тварин. Тоді з трьох собак вдалося врятувати лише одну. Головний лікар Центральної районної лікарні ветеринарної медицини Кирило Чумаков кілька годин намагався врятувати тварин. А далі зібралася громада, яка спершу навідалася до відділку поліції, а потім і в КП «Спецкомунтранс», і результат не забарився – відкрите кримінальне провадження, працівники звільнилися, триває слідство. А волонтери на чолі з головою Громадської організації «Врятуй життя» Оленою Голубничою тримають на контролі хід справи.
І тільки з’явилася крихітна надія на те, що після цього резонансного випадку буде хоч трохи спокійніше. Як тут ще гірше – загинули цуценята. Зі 120 мешканців старокостянтинівського притулку залишилося 49 малюків і вісім дорослих собак. За словами волонтерів, їх навмисно отруїли.
Голова громадської організації «Екозахист Старокостянтинів» Оксана Кулинич розповідає, що «спершу захворіли два собаки. Наступного дня – ще деякі мали видимі ознаки погіршення здоров’я. А за три дні, мали страшну картину – собак довелося виносити з притулку мішками».
Після проведеного розтину померлих тварин ветеринари не відкидають версію про отруєння. Наразі собакам, які вижили, вводять комплексну сироватку для детоксикації. А волонтери вже написали заяву до поліції та сподіваються, що будуть вжиті всі необхідні заходи.
Притулок у Старокостянтинові волонтери облаштовували самотужки, допомагали всі небайдужі, долучалися благодійники. Сподівалися, як цуценята трохи підростуть, їх стерилізують і знайдуть їм домівки. Проте хтось вирішив по-іншому…
Волонтери пригадують, що після появи тимчасового притулку на території побували декілька депутатів міськради, які виступали проти його створення. І не лише радили його закрити, а й погрожували виселенням. Однак вони напевно забули, що саме міська рада немає жодного відношення до фінансування притулку.
Зараз на часі – порятунок тих тваринок, які залишилися живими. Тому будь-яка ваша допомога дуже потрібна для зоозахисників. Велика надія на правоохоронні органи щодо неупередженого розслідування справи. Бо не важливо чи то депутат, чи хто інший – повноважень відбирати життя не має ніхто! Закон для всіх один.
…І поки ви складаєте розмаїте меню на прийдешні свята, купуєте дорогезні салюти для миттєвого задоволення, він тихо сидить, притиснувшись до стіни, голодний і закляклий від холоду. Ваші домівки наповнені теплом, в них затишно. А собача на вулиці замерзає… Його просто колись викинули з дому, як непотріб.
Зробіть цьогоріч одну маленьку добру справу – нагодуйте бездомну тварину. Як і нас, їх в цей світ привів Господь. І Він неодмінно вам віддячить за добро і милість. Ми хочемо жити в достатку, мати все необхідне, а їхнє бажання – витримати зиму та вижити. В притулках чи на вулиці наші брати менші так чекають допомоги. Просто знайдіть час.
…Я вірю, що добрих людей більше, вірю, що жорстокість буде покарана, вірю, що по крихті можна зібрати хлібину… Вірю, що ви здатні на милосердя!