В період з 1 серпня по 30 вересня в Хмельницькій області розпочинається друга линька раків та встановлюється заборона на їх вилов.

У цей період у житті раків відбувається «линька». Вони змінюють свій хітиновий покрив на новий, але разом з цим оновлюють зябра та травні органи. Поки новий покрив не затвердіє - вони можуть стати легкою здобиччю для хижака та браконьєрів, адже стають малорухливими. Через природну незахищеність раки під час линьки потребують додаткового захисту. З цією метою і встановлюється заборона на їх вилов.
«Цього року терміни дещо змістились у зв’язку з погодними умовами. Зважаючи на температурний режим у третій декаді липня та довгостроковий прогноз  Інститут рибного господарства НААН України рекомендував у поточному році не лише змістити, а й подовжити термін заборони», - зазначив начальник Хмельницького рибоохоронного патруля Андрій Полудняк.
За вилов раків в зазначений період на порушника може чекати адміністративна відповідальність, як за ч. 3 ст. 85 КУпАП (штраф - 170 грн.), так і за ч. 4 ст. 85 КУпАП (штраф - від 340 до 680 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих водних біоресурсів).
Також, залежно від ступеня завданих збитків, передбачена кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним або іншим водним добувним промислом). Дана стаття передбачає накладення штрафу в розмірі від 1 700 до 6800 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь, засобів промислу та всього добутого.
Крім штрафу за незаконний вилов, правопорушнику нараховується такса для обчислення розміру відшкодування шкоди за кожного виловленого рака у розмірі 25,5 грн. за одну особину.
Якщо ви стали свідком порушення правил рибальства чи збуту водних біоресурсів – прохання терміново повідомляти за номером телефону всеукраїнської безкоштовної «гарячої лінії»: 0 (800) 50-52-50 або на «гарячу лінію» відомства: (068) 384 98 10.