Поки в країні завершують підрахунки голосів виборців до місцевих рад, у Хмельницькому СБУ блокувала створення фейкового органу місцевого самоврядування.

Служба безпеки України задокументувала протиправну діяльність організованої групи, учасники якої намагались створити нову фейкову міськраду в Хмельницькому з метою розхитування суспільно-політичної ситуації в регіоні.

За попередньою версією слідства органів безпеки, учасники групи, до складу якої входило більше десятка людей, провели зібрання, де створили так званий «орган місцевого самоврядування Республіки Україна «Хмельницька міська рада». Вони обрали «голову» і «депутатів» псевдоутворення та проголосили ліквідацію діючого органу місцевого самоврядування ‒ Хмельницької міської ради. Для імітації легітимності зловмисники також розробили та підписали установчі документи фейкової організації.

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що організатор групи на власній сторінці у соцмережах поширював інформацію із закликами приєднуватись до «новоутвореної міської ради» для здійснення «реального» місцевого самоврядування. Провівши низку обшуків у помешканнях фігурантів та за місцем проведення фейкових установчих зборів, правоохоронці виявили документи, котрі підтверджують протиправну діяльність окремих громадян.  

У межах розпочатого слідчими СБУ кримінального провадження за ст. 109 (дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України триває досудове розслідування, яке має визначитись щодо притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до протиправної діяльності.

Варто згадати, що в 21 жовтня в оздоровчо-розважальному комплексі «СВ-КЛУБ» власник якого Віктор Вікарчук, провели «конференцію самоврядного Заходу», на якій створили «міську раду», обравши «депутатів» та «голову», а діючі органи ліквідували.

Більш детальна інформація про подію на сторінці одного з учасників https://www.facebook.com/100040030622742/videos/362544018423283/?t=4387