З 1998 року в Кам’янці-Подільському традиційно проходить фестиваль повітроплавання «Кубок Поділля». Через коронавірусну пандемію у минулому році його було відмінено, але цьогоріч Федерація повітроплавання України вирішила продовжити один із захоплюючих і вражаючих змагань повітроплавців країни. Як поінформував президент цієї організації В’ячеслав Гардашник, для участі у заході в місто над Смотричем прибули повітроплавні екіпажі з багатьох регіонів країни, які минулої п’ятниці, як і було заплановано, на світанку зробили старт для підкорення кам’янецького неба.
Здавалося б, погодні умови, професіоналізм і досвідченість пілотів мали сприяти успішному проведенню змагань та не віщували ніяких неприємностей. На жаль, вони сталися першого ж дня, коли одному із керманичів повітряного судна довелося внести відповідні корективи польоту і… приземлитися із пасажирами на борту на центральну кам’янецьку транспортну артерію – проспект Грушевського. На щастя, тоді все обійшлося без серйозних прикрощів.
Однак моторошна трагедія сталася наступного суботнього дня, поблизу села Кульчіївці, що в десяти кілометрах від міста над Смотричем...

Жахливої катастрофи зазнав  тепловий аеростат, на борту якого, окрім 28-річного пілота-киянина, перебували п’ятеро пасажирів – троє з Хмельницького, один  із Кам’янця та  подружжя з Прилук Чернігівської області. Проте для одного з них, 53-річного чоловіка, цей політ став фатальним, першим і, на жаль,  останнім… Інші ж учасники того злощасного лету з травмами різної тяжкості потрапили на лікарняні ліжка до Кам’янець-Подільської міської лікарні.
Що ж стало причиною трагічної події? Поки що ні організатори фестивалю, ні працівники Кам’янець-Подільського районного управління поліції, які розпочали її досудове розслідування за ч. 3 статті 281 Кримінального кодексу України – порушення правил повітряних польотів, її не розголошують. Однак жителі Кульчієвець розповідають, що десь близько дев’ятої вечора вони побачили у небі повітряну кулю червоного кольору, в корзині якої були люди і котра пролітала на невисокій висоті над селом. Настільки низьким був її лет, що сільчани почули благання повітроплавців про допомогу. Одна зі свідків події Тетяна Шельварчук-Паладійчук написала у соцмережі, що бачила, як один бік кулі просто сплющився і її потоком вітру понесло прямо на сільське кладовище.
Якої біди вона там накоїла, бачив автор цих рядків і фотокореспондент Станіслав Стояновський, що й зафіксував на світлинах. Як мовиться, на своєму шляху вона змітала все підряд: ламала дерева, навіть від багаторічної ялини залишився тільки штурпак, трощила пам’ятники і надгробки.
Однак все це ніщо, порівнюючи з найтрагічнішим, – саме на цьому цвинтарі випав із корзини аеростата прилучанин і, вдарившись головою об пам’ятник, загинув на місці події. Один із пасажирів, якого теж викинуло з борта, отримавши численні травми, зумів самостійно вийти на дорогу, де його підібрали місцеві жителі, й, викликавши «швидку», доправили до лікарні. Відтак вже некероване повітряне судно, піддавшись вітру, полишивши кладовище, протягнуло корзину, яка «дорогою» «звільнилася» ще від двох екстремалів (саме вони отримали найтяжчі травми і один з яких, житель Хмельницького, потребує довготривалого і оперативного лікування)  понад кілометр через людські городи та поле, поламавши і вирвавши з корінням з десяток дерев. Уже лише з пілотом та дружиною загиблого (теж травмованими) повітряна куля зупинилася за селом у яру, зачепившись за стару вербу.
Про те, що саме різка непередбачена зміна погодних умов могла стати причиною її падіння, припускає і один із потерпілих тієї моторошної події Віктор Лішневський, який з численними травмами госпіталізований до Кам’янець-Подільської міської лікарні. Він розповідає, що буквально за хвилин п’ятнадцять після старту, аеростат почало підіймати то вверх, то вниз, і він ставав некерованим. Пілот пояснив пасажирам, що причиною такої поведінки кулі є грозові хмари, тому він наказав усім присісти і міцно триматися за мотузки. На жаль, не спрацювало...  
Під час прес-конференції для представників ЗМІ, щодо подій, які сталися 22 травня, організатор фестивалю «Кубок Поділля» В’ячеслав Гардашник наголосив, що пілот повітряної кулі, яка зазнала аварії, має 11 років стажу управління тепловими аеростатами, понад 1000 годин польотів, два рази брав участь у чемпіонаті світу з повітроплавання серед юніорів, ставав двічі бронзовим призером України з цього виду спорту, є кандидатом у майстри спорту України.
…23 травня, у неділю, яка мала б бути фінішною фестивалю, усі польоти повітроплавців були призупинені. Чи відбуватимуться подібні змагання  надалі у Кам’янці –  столиці повітроплавання України, і В’ячеслав Гардашник, і представники місцевої влади ствердно сказали «Так!». Разом з тим буде багато чого переглянуто в організації таких заходів, насамперед, спрямованих на посилення безпеки їхніх  учасників.