Науковці, краєзнавці та журналісти відновлюють історичну пам’ять нації з допомогою відкритих архівів СБУ, адже державний архів відомства — один із найбільш відкритих серед усіх пострадянських країн, а з 2015-го всі документи радянського періоду є відкритими. Архів СБУ у Хмельницькій області складається з 13 фондів, що налічують понад 26 тисяч томів.

Значна частина архіву — це кримінальні справи на репресованих осіб, засуджених за часів радянського тоталітарного режиму за політичними статтями. Тут присутні матеріали про Голодомор 1932-1933 років, діяльність УПА, дисидентський рух, церковних діячів та нові релігійні течії тощо. Також в архіві частково збереглися речові докази у цих справах, — розповідають у прес-службі відомства, — світлини, рукописні документи й інші артефакти.

Так, працівники місцевого архіву СБУ опрацювали відомі щоденники репресованої вчительки Олександри Радченко про Голодомор. Вони увійшли до різних видань про події 30-х років. Зокрема, до збірки «Репресовані щоденники» під загальною редакцією Ярослава Файзуліна, 2018 року випуску. Матеріали архіву стали основою для реалізації проєкту «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932-33 років в Україні Хмельницька область», ініційованого Українським інститутом національної пам’яті. На особливу увагу заслуговує праця П. Слободянюка та Ю. Телячого «Чорна дошка України» на цю ж тематику.

Відрадно, що тепер кожен охочий може знайти інформацію про своїх рідних, що зазнали репресій, і дізнатися про їхню долю. Необхідно лише звернутися зі звичайним чи електронним листом: 29000, м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану, 19, або: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Форма запиту довільна, констатують у відомстві, але є декілька важливих уточнень: пишеться на ім’я начальника УСБУ у Хмельницькій області Тараса Цюцюри; слід вказати свої прізвище та ім’я, адресу, номер телефону, електронну пошту, а також зазначати відомості про людину, яку ви шукаєте, уточнивши, що саме потрібно: довідку чи саму справу.

Після того, як вам повідомили, що справу знайшли, потрібно попередити співробітника, контакти якого надіслали, про дату свого візиту і узгодити з ним усі деталі.

…Документи можна фотографувати чи сканувати. А от забирати вилучені речі рідних, які досі зберігаються у справі, категорично заборонено, позаяк слідчі СБУ продовжують працювати над встановленням відповідальності виконавців і сьогодні.