Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3156

  

Сьогодні у Хмельницьку центральну районну лікарню та Летичівську багатопрофільну лікарню доставили кисневі станції, закуплені для потреб лікувальних закладів Хмельниччини Міністерством охорони здоров’я.

Як повідомляють в обласній адміністрації, у Хмельницькій ЦРЛ розгорнуто 100 ліжок для надання стаціонарної допомоги хворим на COVID-19, у Летичівській БЛ – 70 ліжок, з яких майже половина зайняті хворими. Нові станції OxyFresh 500 виробляють кисень «на місці», що зменшує залежність від поставок із заводів-виробників. Потужність пристрою 500 л кисню на 1 хв, станція зможе забезпечити 50-60 ліжок. Це агрегат контейнерного типу, тому для його встановлення достатньо облаштувати лише бетонний майданчик.Такі кисневі станції вже отримали Білогірська та Волочиська багатопрофільні лікарні. МОЗ України закупило 225 таких кисневих станцій, для Хмельниччини передбачено 15.

Також Урядом додатково виділено кошти для облаштування спеціальних майданчиків, виготовлення проєктно-кошторисної документації, під’єднання до мережі живлення та інші потреби для запуску кисневих станцій у сумі 765 тис. грн.на кожну лікарню.

Крім того для лікування хворих на COVID-19 в область надійшло 1530 флаконів новітнього препарату “Молнупіравір”. Як повідомляє директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Завроцький, флакон цього препарату розрахований на одного хворого.

Ліки розподіляють між Центрами ПМСД, а також лікарями-ФОПами та приватними медзакладами області, які законтрактувалися з Національною службою здоров’я України на пакети надання допомоги хворим з COVID-19. Препарат призначається амбулаторно хворим з груп ризику виникнення важких ускладнень,ліки  ефективні у перші 5 днів хвороби. Невелику частину партії отримають також стаціонарні заклади, що надають допомогу хворим з коронавірусом. Найближчим часом Хмельниччина отримає ще 1900 флаконів цього засобу, а крім того в область постійно надходять інші дороговартісні ліки, такі як Ремдесивір, Актемра, Біовен тощо, що дозволяє безкоштовно забезпечувати мешканців належним стаціонарним лікуванням. Посадовець також звернув увагу на те, що і Молнупіравір хворі будуть отримувати безоплатно, в межах «ковідного пакету». Партія цього засобу виробництва американської компанії Merck Sharp & Dohme прибула в Київ ще 6 лютого, загалом 60 тисяч курсів препарату, це перший зареєстрований у світі лікарський засіб, який допомагає проти COVID-19, це противірусний препарат прямої дії і у МОЗ розраховують на його швидку допомогу важкохворим.