На Кам’янеччині фахівці податкової інспекції роз’яснюють переваги РРО (реєстраторів розрахункових операцій — авт.)

Спеціалістами ЦОП Камянець-Подільської ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області проведено ряд зустрічей з суб’єктами господарювання щодо переваг звітування до контролюючих органів в електронному вигляді, про застосування РРО та/або ПРРО.

Підприємцям детально роз’яснюють питання пов’язані з використання касових апаратів, щоразу наголошуючи про необхідність застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО (ПРРО), бо з 01 січня 2022 року це є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку ІІ- ІV групи при продажу товарів, робіт, послуг, під час здійснення ними розрахункових операцій  відповідно до Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Звичайно, податківці також нагадають, що «спрощенці» І групи мають право РРО не використовувати.

Щоразу мова ведеться і про товарні запаси. Із початку року фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, що здійснюють продаж  технічно складних побутових товарів, котрі підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники, що знаходяться  на загальній системі оподаткування, платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (наказ Мінфіну від 09.09.2021 № 496). У інших фізичних осіб - підприємців обов’язку ведення обліку товарних запасів не вимагається. Крім цього, до відома зацікавлених осіб доводиться інформація про сплату податків через єдиний рахунок, акцентується увага на дотриманні вимог щодо вірного оформлення платіжних документів.  

Кожного разу представникам малого бізнесу нагадують про кампанію одноразового добровільного декларування, котра триватиме до 1 вересня 2022 року та про кампанію декларування доходів громадян, отриманих в 2021 році, що триватиме лише до 3 травня 2022 року, сподіваючись, що платники теж підуть на зустріч.

Довідка: Центр обслуговування платників (ЦОП) – постійно діючий робочий орган ГУ ДПС, в якому надаються послуги посадовими особами ГУ ДПС та посадовими особами кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – кваліфікований надавач ЕДП ІДД ДПС), відповідальними згідно з функціональними обов’язками за надання адміністративних послуг, консультацій, прийняття звітності, кореспонденції щодо отримання адміністративних послуг, інших документів (звернень громадян, запитів на отримання публічної інформації, тощо), та надання електронних довірчих послуг платникам.