Надрукувати
Категорія: Любисток
Перегляди: 366

 

Цей вислів належить видатному українському філософу, мислителю, поету та мандрівнику Григорію Сковороді. Його філософія – справжнє феноменальне явище, бо вже понад три століття залишається актуальною для кожного нового покоління, проходячи крізь цілі епохи. Людство завжди шукало відповіді на одвічні питання: «Що таке щастя?», «Яке воно – благе життя?», «Як пізнати та віднайти себе?»

Філософська концепція Сковороди – пантеїзм. Він вважав, що Бог і природа – це єдине ціле: кожна людина має в собі Бога, він не існує поза людиною. Він вважав, що найпотрібнішим для людини є саме щастя, «мир душевний». І воно доступне абсолютно всім. Мислитель говорив: «Поглянь на себе» – пізнай себе, не бійся розкритися… Тобто, людина має зрозуміти, що для неї є її «сродним», усвідомити, що вона є частинкою чогось вищого і всеосяжного, і жити, роблячи добрі справи. Саме такими є його основні філософські концепції, які на нещодавньому заході, який відбувся у музеї Григорія Сковороди в обласному центрі, розкрив присутнім професор Михайло Чайковський. Обговорити праці мислителя, прочитати його поезію, а головне – презентувати серію творчих робіт зібралися нещодавно викладачі та учні Хмельницького професійного ліцею у музеї. На презентацію завітали і їхні батьки, щоб підтримати юних творців-першокурсників. Адже завдання перед ними педагог Юлія Байрак поставила непросте – передати на папері за допомогою олівця своє сприйняття крилатих висловів філософа. Тож результат у вигляді 11 робіт учнів і 12 – їхньої наставниці – неабияк вразив присутніх на заході.
Слова подяки та захоплення від побаченого на виставці висловили юним талантам і викладачеві старший майстер ліцею Світлана Жухевич і методист Анатолій Михальчук. Вони побажали їм творчих успіхів та натхнення. «Надзвичайно приємно бачити, коли майстер настільки творчо розвивається сам і надихає своїх учнів», – наголосила Світлана Вікторівна.
І на завершення доречними будуть слова Сковороди: «Хочеш бути щасливим? – Будь сит в своїй долі».