Надрукувати
Категорія: Любисток
Перегляди: 875

У весняні дні, з наближенням дня Перемоги, усе частіше оживають  спогади  про воєнне лихоліття, додаючи  Тетяні Ямяк болю й туги. Її батько Василь Ґедзь пішов на фронт у червні 41-го року і не повернувся. Не пам’ятає, як він прощався зі своїми двома  доньками, а дружину просив, аби берегла їх. Це уже мама розповідала Тетяні, коли  вона підросла. А от часто у пам’яті воскресає 44-й рік, коли на її вулиці з’явилися німці, які уже втікали.

—  Наші бійці йшли у  наступ із села Чорна. Ринулися в атаку, а фашист, який зачаївся на будинку, кулеметним  вогнем поливав щоразу, —  розповідала Тетяна Василівна. — Падали солдати, як підкошені, у  снігові замети. Я із сестрою була у бабусі в центрі села. Звідтіля було видно, як  горіла наша вулиця. Від  хлівів, покритих соломою, залишилися тільки згарища, загинуло 27 корів, та й наша  годувальниця не вціліла.
    Аж до півночі тривав бій у панському саду. У страху німому не спало село.   Вранці  запанувала тиша, гнітюча,  і нічого доброго не віщувала. Убієнні  визволителі  у панському  саду лежали. А від ран  смертельних сніг червоний був.  Земля білецька стала вічним  домом 37-ом бійцям, яких поховали в ту останню весну у братській могилі.   Уже у 1953-му році їхні останки перевезли  й перепоховали у центрі села. І приходить Тетяна Василівна, аби поклонитися низенько воїнам, які наближали перемогу.  Згадує батька Василя Даниловича, який пропав безвісти,  а вона так і не довідалася,  де його могила.
— До війни мій тато  дуже гарно грав на скрипці, його часто запрошували на  весілля, хрестини, —  продовжувала Тетяна Василівна. — Коли  мама провела батька  на фронт, то відразу ж заховала скрипку  у яму і потім довго її оберігала,  аж до 47-го року. Не  змогла витримати, як  ми  голодними очима дивилися на неї, і зважилася скрипку обміняти  на решето жита. Хоча часто про це шкодувала.  Розповідала, що мій дідусь Данило  цей інструмент купив, продавши коня. А  що вдієш? Ми ж дуже  бідували. Коли йшла у школу, то не було у мене взуття і  мама виплела мені солом’яники. Діти, батьки яких  повернулися з фронту, жили заможніше, навіть хліб залишали  під партами, бо не з’їдали його. Я ж  почекаю, коли  усі вийдуть із класу, візьму  ті недоїдені шматочки,  принесу додому, поділюся із  сестрою та мамою. Вже у  50-тих роках стало  легше, бо мені, як сироті, видавали талон і  я  обідала супом, чашкою чаю з маленькою булочкою. Старанно навчалася, до  стінгазети дописувала, розв’язувала  задачі так, що  мене вчителька хвалила. Після восьмирічки  вирішила поїхати  вчитися у Заліщики, в  сусідню область. «Я візьму на дорогу три карбованці, ті, що  за комином лежать», — попросила у матері, а вона мене відмовляла, бо боялася відпускати із села.
    Тож довелося Тетяні Василівні тяжко трудитися все життя — пішла у ланку, три гектари буряка сапала, до молотарки ночами ходила, і горох, і гречку косою косила.  Ще й на  цегельному заводі  трудилася та з чоловіком  виховувала  двох  синів. А  розрадою для жінки став  фольклорний ансамбль   «Берегиня»,  в якому  співала двадцять п’ять років.  Із  концертами  часто бувала у  Хмельницькому. Києві. « Інакше я не побачила б місто каштанів, якби не «Берегиня» , —  зауважила 78-річна  Тетяна Василівна.
     Та й, можливо, і я не познайомилася б із нею, нашою постійною читачкою, якби вона не написала лист у редакцію, попросивши  надрукувати вірш про її маму Марію.  Вона ж, солдатська  вдова, до останнього подиху  чекала свого чоловіка Василя із  фронту. Є у ньому  такі рядки:
У травні, як цвітуть сади,
Земля святкує славну Перемогу.
Старенька мати вийшла за село
Вдивляється  із сумом на дорогу.
На фронт цим шляхом чоловіка провела.
Сама ж була ще зовсім  молодою,
Прийшла у час лихий їй похоронка...
Назавжди залишилася вдовою.
Сама ростила донечок маленьких,
Село своє підносила  з руїн,
На битий шлях, що зразу за село,
Не раз виходила вона.
Роки минали, він так і не прийшов.
Життя ж минуло в довгому чеканні.
Затихла скрипка батькова навік.
На шлях не буде мама вже ходити,
Та поки будуть діти на землі,
То батько й мати в їхній  пам’яті будуть  жити.
    А ще Тетяна  Василівна зізналася у любові до  нашої газети, яка уже  триває понад три десятиліття.  Не лише вона читає часопис, а  її  родина та ще й сусіди, які не мають грошей, щоб передплатити газету, та й   каже, селянське життя   легким не назвеш, але  все ж без  улюблених «Подільських вістей» ще сумнішим й пріснішим  воно було б.