Будинок Марії Дехтярук вмостився на краю селища, біля лісу, якраз на межі двох областей. Тож до сусідньої, Житомирської, рукою подати. Там вона народилася і зростала.

— Моє село Глибочок майже поряд, звідси три кілометри, — зауважує моя співрозмовниця. У теплу погожу днину пішки йдемо до рідні.
Як закінчила технікум, поспішила заміж — у дев'ятнадцять років пішла під вінець. У молодят народився син Максимко, яким не могли натішитися.
Мріялося про свій куточок, і подружжя, купивши хату у Понінці, переїхало у сусідню область. Не сподівалася Марія, що мальовниче селище для неї стане рідним та милим серцю. А ще знайшла роботу до душі на картонно-паперовій фабриці, де працює понад вісім років.
Була упевнена — в неї попереду щасливе подружнє життя, але помилилася. Судилося їй одній виховувати сина. Згадала, як проводжала Максима у Хмельницький, бо він став студентом політехнічного коледжу, то тривожилася за нього. Бо ж у великому місті для сільських дітей багато спокус. Проте син її не розчарував — старанно навчається, а ще староста групи.
— Захопився мій Максимко грою на гітарі ще з дитинства, із першої стипендії купив собі інструмент, — розповідала Марія. На День студента поділився зі мною гарною новиною — із своїми друзями створив музичну студію при коледжі.
Та й у Марії теж є улюблене заняття, яке краще будь-якої медитації повертає душевний спокій. Хоча тоді, коли чоловік заговорив як по писаному про розлучення, нічого вдіяти зі своїми емоціями не могла. Однак зрозуміла — ніколи зневірена мати не виховає впевненого у собі сина. От і вирішила заповнити порожнечу заняттям, про яке давно мріяла, — своїми руками виготовити натуральне духмяне мило в домашніх умовах. Адже той засіб гігієни, що куплений у крамниці, містить синтетичні добавки, шкідливі для здоров'я.
Із відеоуроків у Інтернеті черпала знання про миловаріння. Придбавши усе необхідне, взялася до роботи. Здавалося б, технологія нескладна, проте мильна основа розпливалася, а кольори зміщалися. Хоча праця пішла нанівець, проте перша невдала спроба її не засмутила.
Нині достеменно знає усі тонкощі своєї улюбленої справи та радить початківцям дотримуватися їх. Скажімо, розігрівши у мікрохвильовій духовці чи на паровій бані мильну основу, не гайте часу, а швиденько додайте корисні інгредієнти, можна й ті, що підкаже фантазія.
— Насамперед додаю фарби природного походження — екстракт зеленого чаю, сік буряка, настоянки із лікарських трав, — розповідає майстриня. — А потім уже натуральні ароматизатори — ефірні олії лаванди, апельсина, евкаліпта, які можна придбати в аптеці. І цю запашну суміш розливаю у силіконові формочки.
Мильні шедеври у вигляді барвистих квітів, сердечок оригінальних фігурок тварин та звірят дивують друзів та знайомих майстрині. А як приємно, зізнається вона, дарувати такі подарунки. Адже, скажімо, букет із мильних троянд не лише красивий, а ще й корисний.