У липні минулого року, згідно з рішенням сесії обласної ради, в рамках децентралізації влади було утворено Гуменецьку сільську об’єднану територіальну громаду, до складу якої увійшов 21 населений пункт Кам’янеччини. Тут мешкає 14 430 осіб, із яких близько 10 тисяч мають право голосу.

Минулої неділі за рішенням сесії місцевої ради мешканці сіл згаданої ОТГ, окрім її адміністративного центру села Гуменці, зробили свій вибір і вперше обрали 13 старост, які відтепер представлятимуть їхні інтереси в громаді, входитимуть до виконавчого комітету, братимуть участь у підготовці бюджету тощо.
Голова Гуменецької об’єднаної територіальної громади Інна Абдулкадирова розповіла, що депутатами прийнято рішення, згідно з яким староста буде там, де є в цьому максимальна необхідність, зумовлена кількістю жителів. У виборчих перегонах взяли участь 46 кандидатів на посади сільських старост. Цікаво, що жоден із них не був представником тієї чи іншої політичної сили, усі — самовисуванці.
Для волевиявлення виборців було створено 13 округів і 18 виборчих дільниць. За словами Інни Григорівни, усі виборчі дільниці відкрилися і закрилися вчасно, якихось нарікань чи заяв про порушення законодавства під час виборів не надходило.
Участь у голосуванні взяли більше половини виборців. Багато виконуючих обов’язки старост  та колишніх сільських голів не змогли повторно переобратися й поступилися місцем новим лідерам. Найбільше бажаючих стати сільським війтом було у приміських селах Лисогірка — 7, Слобідка-Гуменецька — 5, Вербка — 6, у решті — на одне місце претендували від одного до трьох кандидатів.
Виборчий процес профінансувала сільська рада, на що витрачено 310 тисяч гривень.