Випадок у комунальному притулку в місті Миколаєві, де вночі начебто усипили 150 собак, не лишив байдужими і подолян. Слово «начебто» означає непевність у тому, чи насправді їх приспали, бо за інформацією зоозахисників, собак потім спалили в крематорії. Питання стосовно того, чи насправді тварин палили мертвими, й досі залишається не з’ясованим. Отож 20 липня майже в усіх містах України пройшла акція на підтримку миколаївських зоозахисників. Зокрема, й наші місцеві волонтери зібралися під стінами Хмельницької мерії, аби також підтримати колег-волонтерів, а найголовніше — не допустити поширення такої практики вбивства тварин в обласному центрі.

Участь у акції взяли не лише представники хмельницької громадської організації захисту тварин «Врятуй життя» на чолі з головою Оленою Голубничою, а й волонтери та всі небайдужі до долі безпритульних тварин. Із плакатами й листівками вони закликали представників влади й громадськості реагувати на подібні інциденти завчасно й не дати можливості живодерам глумитися над беззахисними тваринами, яких не лише викидають на вулицю, як непотрібну річ, а ще й жорстоко розправляються з ними.
«Нас шокувало, що такі жахливі речі відбулися саме в комунальному притулку для безпритульних тварин, — зазначає Олена Голубнича. — Адже Хмельницький міський притулок теж комунальної власності. Звісно ж, важливо попередити такі страшні випадки, щоб тварини були в безпеці. Бо велика кількість небайдужих подолян підтримують мешканців притулку, привозять їм теплі речі, ліки та їжу. Крім того, ними постійно опікуються волонтери, займаються доглядом і лікуванням собак. Тому абсурдно назвати усіх тварин, які перебувають у притулку, агресивними й неадекватними, як це зробили в Миколаєві, та за одну ніч знищити їх, залишивши всі вольєри порожніми».
Сьогодні на сторінці ГО захисту тварин «Врятуй життя» в мережі Фейсбук волонтери пропонують підтримати електронну петицію стосовно розв’язання гуманним шляхом проблеми з безпритульними тваринами. Зокрема, вони наголошують на таких важливих аспектах: немає системності у проведенні стерилізації, здійснюється безконтрольне розведення домашніх тварин, які постійно поповнюють кількість бездоглядних, через брак бюджетних коштів досі не побудовано притулку для безпритульних тварин. Тому автори петиції пропонують: провести офіційний підрахунок бездоглядних тварин за системою Копача, запровадити стерилізацію тварин по районах, реєструвати їх, спільно з ветслужбами проводити вакцинацію тварин від сказу тощо.
Р.S. Доля тварини залежить від того моменту, коли вона потрапляє до рук господаря. Коли ж вона набридне, то просто опиняється на вулиці. І не треба здіймати галасу про зграї собак, бо вони на нас, даруйте, з неба не впали. Їх ви, панове, колись викинули. І хочеться сподіватися, що в майбутньому такі речі каратимуться законом. Тож закінчу словами волонтерів: «Домашні тварини — це не поки вам зручно, а назавжди».