Бо тоді це вже буде не впорядкований населений пункт, а якийсь хаотичний безладний острів без усілякого натяку на бодай мінімальний устрій. Проте чомусь дедалі частіше ми демонструємо зухвало-зверхнє «після мене – хоч потоп». Нам кажуть «треба сидіти вдома», а нас тягне на гульки; нам кажуть дотримуватися дистанції, а ми хочемо акцій протесту з приводу чи без нього; нам кажуть «при найменших проявах-підозрах захворювання ізолюватися», а ми йдемо в люди, бо гостро реагуємо лише на те, що загрожує нам, а те, що ми для когось небезпечні – питання десяте; нам кажуть утриматися від свят, а ми – що не такий страшний той вірус, як його малюють; нам кажуть «лікарів не вистачає, бо вони не витримують на передовій боротьби з ковідом, лікарні переповнені», а ми – що такий ювілей чи інше свято бувають раз й не святкувати його гріх; нас закликають носити маски, а ми, у більшості своїй, маємо в кишені одну-дві засмальцьованих (одноразових, що слугують кількасотразовими) з початку карантину, аби зайти у магазин, аптеку чи маршрутку, або – накупили упаковками, проте про їхню утилізацію, ба, бодай донесення до смітника, й не думаємо: де вилетіла, там й валятиметься, де хочемо, там кинемо. І річ вже навіть не у тім, що не повинен хтось за кимсь прибирати, а у тому – що надто шкідливі використані маски й рукавички для інших людей, для тварин, які неодмінно це понюхають, спробують, так би мовити, на зуб, про екологію в цьому випадку й говорити годі. Планета, що й так задихалася від пластику й іншого непотребу, поволі гине, добиваємо її ми.

 «Наші вулиці, пляжі і океани постраждали від цунамі відходів COVID-19, включно із захисними масками, рукавичками, пляшками від дезінфекторів для рук і упаковками від їжі», — йдеться на сайті Організації Об’єднаних Націй.

Подбати про утилізацію небезпечних відходів – прерогатива влади. Якщо у вашому населеному пункті уже є служби з утилізації – збирайте небезпечні відходи у герметично закритих кульках в спеціально відведених ящичках (десь на балконі чи у інших недоступних для дітей і тварин місцях) й періодично відвозьте на утилізацію. Якщо ні, то в ті ж смітники викидаймо правильно, як мовиться, по совісті. Одноразові маски й рукавички перед тим, як викинути, варто обдати кип’ятком чи обробити дезінфікуючим засобом; герметично запакувати (міцно зав’язати кульок, в який їх поклали).

Будьмо не лише взаємно ввічливими, а й взаємно красивими, як рекомендує Ліна Костенко, бо на світі, й правда, багато горя.